latinica  ћирилица
31/10/2020 |  21:41 ⇒ 01/11/2020 | 12:38 | Autor: SRNA

Dodik: Hrvati se spremaju na bojkot izbora za dvije godine

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Hrvati spremaju da za dvije godine bojkotuju opšte izbore u BiH.
Milorad Dodik - Foto: TANЈUG
Milorad DodikFoto: TANЈUG

Dodik je naveo da ih u tome razmije, jer je to za njih odsudno.

Napomenuo je i da su mu prilikom posjete Zagrebuz hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković prenijeli zabrinutost za položaj Hrvata u BiH i da traže rješenja o promjeni Izbornog zakona.

Na pitanje da li je moguć treći entitet u BiH, Dodik je za TV Kurir rekao da jeste kad bi ga Hrvati traže.

Govoreći o tome kako se desilo da je on pozvan u posjetu Zagrebu i na susret sa Milanovićem i Plenkovićem, Dodik je rekao je on srpski član Predsjedništva i da nosi u sebi legitimitet izbora.

Dodik je napomenuo da se razgovor vodio isključivo o položaju Hrvata u BiH, da je hrvatska država zapostavila Hrvate u BiH, za šta su sami krivi, jer su izašli na referendum 1. marta i glasali za nezavisnu BiH koja im se sada lupa o glavu.

Dodik je naveo da su u Zagrebu odbili bilo kakvu mogućnost da pričaju sa Željkom Komšićem, koji je nepoželjan u hrvatskoj zajednici u BiH.

Govoreći o tome da je poslije posjete Zagrebu bio sa Draganom Čovićem u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da je tema u Beogradu bila situacija u BiH i kako se može pomoći, te da Vučić sve vrijeme pokušava da pomogne Federaciji BiH, ali da u FBiH od svega prave problem.

- Kad je dao dva respiratora Goraždu, gorila je FBiH, umjesto da kažu – skidamo kapu... Usput su pokušali da ga ubiju u Srebrenici i nikada nisu htjeli da odgovore, jer tu postoji blokada i sprega muslimanskih i američko-britanskih službi koje kontrolišu šta ko treba da uradi - rekao je Dodik.

Kada je riječ o negativnim komentarima u Sarajevu zbog njegove posjete Zagrebu, Dodik je naveo da on nije komentarisao posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu, te je dodao kako se osjeća superiorno zbog onoga što radi i misli da radi pravi posao.

- Za mene ne postoji neki poseban autoritet u svijetu koji bi mogao da pomjeri moje bazične političke stavove - istakao je Dodik.

Ponovio je da će se BiH raspasti bez rata, a jedino što može da funkcioniše je Republika Srpska.

Prema njegovim riječima, ako na američkim izborima pobijedi Donald Tramp, biće manjeg intervencionizna, ali ako pobedi Džo Bajden, on vraća "ekipu" koja je na lažima o BiH napravila svoje karijere.

- Onda bismo morali da vodimo računa o takvim novim okolnostima - naveo je Dodik i dodao da je stav ekipe oko Bajdena da BiH ima jednog predsjednika, a ne tri.

O ideji "Mini Šengena" Dodik je rekao da je odmah podržao, a da su u Sarajevu to nazvali srpskim projektom neke nove mini Јugoslavije, pa su to odbili, a kad su im rekli sa Zapada, onda su prihvatili.

- Od početka sam mislio da je to dobro. U BiH je to tako, puno sumnje, ne možemo da nađemo nikakav konsenzus. U FBiH je ozbiljan sukob zbog Hrvata, koji su dovedeni u poziciju da se bošnjačkim glasovima biraju podobni Hrvati kao Komšić, koji ne mari za instituciju vitalnog interesa naroda. Treba birati autentičnog predstavnika autohtonog naroda - naveo je Dodik.

Povezane vijesti:

Dodik: Po svim anketama građani Srpske žele da status traže van BiH

Dodik: Rusija želi da se u BiH poštuje dogovor tri naroda i dva entiteta