latinica  ћирилица
13/11/2020 |  21:47 ⇒ 14/11/2020 | 08:49 | Autor: RTRS

Višković: Avans za vakcine uplaćen EU; Imamo memorandum i sa ruskom stranom (VIDEO)

Laž je da neće biti plata i penzija u Republici Srpskoj. Kao što ih je bilo do sada, tako će biti i dalje, istakao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske, gostujući u našoj emisiji Specijal: Srpska se gradi.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Neće biti smanjenja plata u javnom sektoru, jer spas ekonomskog sistema jedne zemlje je u potrošnji. Kao država moramo da pomognemo realni sektor i tako spasimo radna mjesta. Od 1. januara najvjerovatnije imaćemo povećanje penzija za tri do četiri odsto, i to je još dodatnih 20 miliona maraka - naglasio je Višković.

On se dotakao i kapitalnih investicija sa Srbijom.

- Rok za izgradnju hidroelktrane na Drini je šest godina, a naša želja je da bude i prije. Godinama pred nama, dakle 2021. donijeće stotine miliona evra ulaganja. Tu je i aerodrom u Trebinju, koji će imati pistu od 3,5 kilometra, a to je na nivou aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, što znaći da će u Hercegovini sletati i najveći avioni - rekao je Višković.

Osvrnuo se i na zdravstveni sektor Srpske.

- Pogledajte gdje smo bili prije desetak godina, a gdje sada. Da li vidite UKC Republike Srpske? Tu se uspješno borimo "nevidljivim" neprijateljem virusom korona. Izgradili smo i rekonstruisali bolnice u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Nevesinju i Foči, a gradimo ih u Doboju i Zvorniku. Republika Srpska u ovom trenutku ima zalihe medicinske opreme za narednih šest mjeseci. A krenuli smo u martu, nismo imali ni jedne maske - podsjetio je Višković.

Naglasio je da Srpska ide u dva pravca kada je u pitanju vakcina protiv kovida.

- Uradili smo isto što i Srbija kada je u pitanju nabavka vakcina. Uplatili smo avans od deset odsto Evropskoj komisiji i čekamo da se pojavi vakcina na tržištu, a na drugoj strani sa ruskim proizvođačima potpisali smo memorandum i to prvi u regionu, i čim bude dostupna vakcina će biti u Srpskoj - poručio je Višković.