latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:26 | Autor: SRNA

Opasnost od mina u 118 opština

Opasnost od mina potvrđena u 118 opština u BiH, a formirano je ukupno 478 minski sumnjivih površina, pokazuju obrađeni podaci iz 143 opštine.
Demineri (foto:Dejan Božić/RAS Srbija) -
Demineri (foto:Dejan Božić/RAS Srbija)

Na onlajn događaju predstavljeni su rezultati 18-mjesečnog rada na projektima "Podrška EU u stvaranju veb-platforme informativnog sistema Centra za uklanjanje mina u BiH /BHMAK/" i "Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH".

Za realizaciju ovih projekata 1,1 milion evra obezbijeđen je od EU, a putem Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru, saopšteno je danas iz MAK-a BiH.

Učesnicima su se obratili Mirna Pavlović, predsjedavajuća Komisije za deminiranje u BiH, Јohan Satler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, general-major Reinhard Trišak, komandant EUFOR-a i Stelijana Nedera, stalni predstavnik UNDP-a u BiH.

Navedeno je da su projekti zajednički realizovali MAK BiH, kao vodeće organizacije u operativnom smislu, a u saradnji sa Oružanim snagama BiH, Norveške narodne pomoći u BiH i Razvojnog programa UN u BiH /UNDP/, uz nadzor timova EUFOR-a.


Baza podataka BH MAK-a, kao jedan od ključnih stubova, unaprijeđena je, a kreiran je i novi, transparentniji, funkcionalniji i efikasniji sistem zasnovan na novim tehnologijama, koji odgovara na sve zahtjeve u smislu izvještavanja, planiranja i pohrane podataka, piše u saopštenju.