latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:07 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Vlada Srpske usvojila rebalans budžeta (VIDEO)

Prijedlogom drugog rebalansa, koji je usvojila Vlada Republike Srpske, republički rebalans za ovu godinu, povećan je za 23 miliona KM i sada iznosi tri milijarde i 636 miliona.
97. sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: Twitter
97. sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: Twitter

Najviše novca ovim rebalansom planirano je za Kompenzacioni fond za pomoć privredi i zdravstvu.

Napravljene su i određene uštede smanjenjem otplate kamata, smanjeni su troškovi za plate i materijalne troškove.

Izdaci su veći za 36,3 miliona KM, uštede za 13,3. Drugim rebalansom budžetski okvir za 23 miliona.

Budžetski deficit neće iznositi 412 miliona KM, kako se ranije predviđalo, već je za 18,5 miliona manji.

Do kraja godine biće izmirene plate, penzije, borački dodaci, sva socijalna davanja i sve ostale budžetske obaveze.

- Zadržali smo veće budžetske prihode nego rashode i ta razlika je 139.835.000 KM. Možemo reći da se budžet nalazi u dobroj kondiciji - istakla je Zora Vidović, ministarka finansija u Vladi Republike Srpske.

Drugim rebalansom povećan je grant za Kompenzacioni fond, Institut za javno zdravstvo, transfer lokalnim zajednicama za socijalna davanja, subvencije za povećanje plata. Izvdojeno je više za penzije. Obezbijeđeno je 900.000 KM za sufinansiranje za visoko obrazovanje.

- Rast prihoda u odnosu na prvi rebalans budžeta je 47,5 miliona KM, što znači da su najviše su pali indirektni porezi za oko 40 miliona - navela je Vidovićeva.

U ovoj godini ukupno zaduženje Republike Srpske biće manje za 24,2 miliona KM od planiranog. U 2021. planira se da budžet bude likvidan.

- Plate će ostati na istom nivou ali penzije će biti veće jer smo u obavezi da ih usklađujemo - završila je ministarka finansija Srpske.

Vlada Srpske, između ostalog, usvojila je izmjene zakona poreza na dohodak kojim se ukida oporezivanje kapitalne dobiti između najbližih srodnika i oporezivanje poklona do 10.000 KM.

Vlada je imenovala vršioca dužnosti direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.