latinica  ћирилица
19/11/2020 |  21:28 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Cvijanović o Radojičiću: Pojedini iz koalicije isto su uradili i prije dvije godine (VIDEO)

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović rekla je u našem političkom magazinu Pečat da je duboko razočarana rezultatima lokalnih izbora u Banjaluci, kojima je doprinijelo djelovanje pojedinih koalicionih partnera.
Cvijanović-Radojičić - Foto: Twitter
Cvijanović-RadojičićFoto: Twitter

Cvijanović je rekla da pojedini nisu ispoštovali koalicioni dogovor, jer da jesu, rezultati bi sigurno bili drugačiji i pobijedio bi kandidat SNSD-a Igor Radojičić.

Kaže da se ista situacija desila njoj na prošlim opštim izborima.

- Ono zbog čega ja žalim jeste to što su naši koalicioni partneri doprinijeli tome, jer ne bi bilo tako da oni nisu doprinijeli. Reći ću otvoreno, prvi put - ja sam na isti način prošla u Banjaluci prije dvije godine, ali nikad nisam o tome govorila, ali sada imam pravo to da kažem. Ako je ono bio incident, ovo je sada već pojava, i ja sam svjesna toga i želim da i moje kolege budu svjesne, jer ako saberete stranački i koalicioni kapacitet vidite da je to ubjedljivo više od ovog što je ostvareno i to je činjenica - ističe Cvijanović.

Ona kaže da će takvo djelovanje koalicionih partnera biti predmet analize i otvorene rasprave koja je već počela u okviru koalicije.

- Niko nikog ne tjera da potpiše koaliciju. Ako ste u koaliciji onda ste tu, jer koalicija računa na taj broj glasova... Јa sam i na prošlim izborima, a i na ovima ću, da pogledam rezultate za svako biračko mjesto. Ne sviđa mi se ono što vidim i znam - da je čitava koalicija djelovala iskreno rezultat ne bi bio ovakav. Priznajem pravo nekom drugom da pobijedi i taj drugi je pobijedio i mogu da kažem "Izvolite, imate svoj plan rada i mi čekamo da to izvršite kako ste najavili" - kaže Cvijanović.

Ona dodaje da je ovo zanimljivo političko vrijeme za Banjaluku i dobra prilika za preispitivanje odnosa u koaliciji.

- Ovo je prilika za "ozdravljenje", koje je već počelo i to ne zato što je neko u koaliciji arogantan ili nešto slično, već govorim o iskrenosti i tome da se da to mora preipitati kako se takve stvari ne bi više dešavale - naglasila je Cvijanović.

Ona je rekla da je i prije dvije godine jedan koalicioni partner iznevjerio dogovor.

- Јedan naš koalicioni partner je napravio dogovor s Vukotom Govedaricom da sve moje glasove u Banjaluci treba dati Vukoti Govedarici a on bi onda postao predsjednik Vlade jer oni kao manja partija nisu mogli da dođu do te pozcicije. I mi znamo za to, poslije nam je i potvrđeno. Imali smo još jednu situaciju - ustupljeni su moji glasovi jednom bošnjačkom kandidatu da bi taj koji je ustupio dobio podršku u glasovima za NSRS - rekla je Cvijanović.

Potpredsjednica SNSD-a kaže da vjeruje u kapacitet ove stranke, jer je, kako kaže, u pitanju najjača partija koja može rehabilitovati ono što se desilo u Banjaluci, koja je, kaže, ozbiljan grad i mora imati ozbiljne politike.

Cvijanović ističe da je SNSD pobjednik lokalnih izbora, jer je osvojila 42 načelničke, odnosno gradonačelničke pozicije, dvije više nego na prošlim izborima.

- Mi smo prva partija, dominantna u čitavoj Srpskoj, imamo najveći broj odborničkih mjesta, a to pokazuje našu političku snagu - naglasila je Cvijanović i dodala da pojedini mediji nastoje "vještački napuhanim izvještavanjem" da stvore drugačiju sliku.

Cvijanović je zadovoljna rezultatom u cjelini, ali ne i u Banjaluci.

- Banjaluka je razočarenje iz više razloga. Prvo, jer imali smo zaista dobrog kandidata koji je uradio mnogo u okviru SNSD-ove politike i "iskoračio" i samostalno u nekim stvarima za Banjaluku koje su učinile da ona izgleda bolje i ljepše. Banjaluka je, pod političkim vođstvom SNSD-a, postala administrativni centar Republike Srpske, grad koji se može takmičiti sa bilo kojim evropskim gradom. Znam da je to politika SNSD-a, ali građani imaju pravo da biraju - navela je ona.

Cvijanović ne očekuje da će se Banjaluka, pod rukovodstvom novog gradonačelnika, razvijati dosadašnjim tempom.

- Šta će vrijeme donijeti? Mislim da neće donijeti takav razvoj kakav je Banjaluka imala. Treba dati priliku kandidatu koji je pobijedio da pokaže šta može. Lako je biti opozicionar i govoriti kako će napraviti nešto ili podijeliti nešto besplatno... Lako je biti iti revolucionar - kaže Cvijanović.

Ona kaže da SNSD ne osporava bilo čiju pobjedu i da želi da Banjaluka napreduje.

- Uložili smo sve što smo mogli u Banjaluku, napravili smo je gradom koji zaslužuje svaku pohvalu i mi smo ponosni na Banjaluku i želimo da napreduje - istakla je Cvijanović.

Ona kaže da je nastala nepotrebna galama o tome da će republičke institucije navodno uskratiti podršku Banjaluci, te da je izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika jasna poruka da se to neće desiti.

- Ključna je Dodikova rečenica "Banjaluci sa SNSD-om nije falilo do sada, a neće faliti ni ubuduće" - istakla je Cvijanović.

Ona ističe da SNSD ima čvrstu, stabilnu većinu u Skupštini grada, da se pita o svim važnim pitanjima i da će podržati sve što je dobro za grad, ali ne i politiku PDP-a.

- Očekujute da podržimo tu vlast? Ne možemo podržati. Mi smo u NSRS bili bezbroj puta sa pitanjima koja su vitalna i značajna za opstanak Republike Srpske i nikad nas PDP i SDS nisu podržali. Nisu učestvovali ni u jednom glasanju kada je trebalo da se obezbijedi veto na nešto što je u Predsjedništvu BiH doneseno protiv Srpske, a mi imamo ustavni kapacitet da to u NSRS zaustavimo. Oni su bili izvan toga. Šta god smo donosili u NSRS da pozicioniramo Skupštinu kao najvažniju, što i jeste, PDP nije to podržao. Sad očekuju podršku. Mi ćemo podržati ono što je dobro, ali nećemo njihovu politiku jer se ne slažemo s njom - istakla je Cvijanović.