latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:47 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

IZ ČASA U ČAS: Preminuo patrijarh Irinej; Sahrana u nedjelju u Hramu Svetog Save (VIDEO)

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 90. godini u Beogradu od posljedica virusa korona.
Patrijarh Irinej (Foto:SPC) -
Patrijarh Irinej (Foto:SPC)

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save.

Povodom smrti patrijarha, saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srpske, Srbije i regiona.

U Republici Srpskoj i Srbiji proglašena je trodnevna žalost.

--------------------

19.24 - Srpska akademija nauka i umetnosti uputila je saučešće Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve.

18.39 - Zvaničnici i lideri političkih partija u Crnoj Gori uputili su Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima saučešća povodom upokojenja patrijarha Irineja.

18.24 - Povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, Radio-televizija Republike Srpske emitovaće specijalnu emisiju "Patrijarh Irinej, radnik u vinogradu Gospodnjem".

17.38 - U svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije biće otvorena knjiga žalosti povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

17.36 - U nedjelju Dan žalosti u Brčkom

17.30 - Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je da srpski narod treba uvijek da bude ponosan na sve što je patrijarh Irinej učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir.

17.25 - Episkop Јoanikije: Umnožiti molitve za pokoj duše patrijarha Irineja

16.47 - Cetinje: Profesori i učenici služili pomen patrijarhu

16.40 - Bećković: Otišla su dva stuba SPC, ali je ostao treći - nevidljivi

16.29 - Lokalne vlasti u Budvi i Beranama proglasile su Dan žalosti povodom upokojenja patrijarha Irineja.

16.12 - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da je patrijarh Irinej bio istinski borac za državne i nacionalne interese.

16.05 - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji - "Kosmetske žrtve" saopštilo je da je blaženopočivši patrijarh Irinej dijelio sa njima tugu i žalio za njihovim žrtvama.

15.38 - Pomen patrijarhu Irineju u Moskvi

15.32 - Trodnevna žalost u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu

15.21 - Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej bio veliki duhovnik i podvižnik, nepokolebljivi branič pravoslavne vjere, brižni pastir i predvodnik, veliki čovjek i Srbin.

15.00 - Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić izjavio je povodom smrti patrijarha srpskog Irineja da je patrijarh samo povremeno nagovještavao težinu tereta koji mu je bio na plećima.

14.54 - Sveti Arhijerejski Sinod SPC odlučio je da patrijaraške dužnosti preuzima mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

14.50 - Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save, odlučio je danas Sinod SPC.

14.18 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

14.10 - Akademik i pjesnik Matija Bećković kaže za da je upokojenje patrijarha Irineja veliki gubitak za srpsku crkvu i vjernike.

- U neredovnim, tragičnim vremenima u kojima živi današnji svijet, našao se i srpski narod, njegova crkva, vjernici i arhijereji. Poslije episkopa valjevskog Milutina, za kratko vrijeme su se skršila dva noseća stuba Srpske pravoslavne crkve - mitropolit crnogorski Amfilohije i patrijarh srpski Irinej. Uz nevolje koje prate čitavo pravoslavlje, srpska crkva se zaljuljala i našla na velikom iskušenju. Ali, kako nas uče i ohrabruju protekli vjekovi - onaj treći, nevidljivi, nesalomivi stub držač će i ovog puta obezbijediti njenu budućnost i vječnost – kaže Bećković.

13.40 - Trodnevna žalost  proglašena i u Republici Srpskoj

13.10 - Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić  rekla je danas da je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, te da je u najtežim trenucima uvijek bio uz narod i vjernike.

12.54 - Vlada Srbije je na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas 20. novembra do nedelje 22. novembra, a povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja.

12.38 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, saopšteno je iz Kremlja.

12.20 - Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić istakao je da je upokojenje Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog gospodina Irineja veliki gubitak za cijeli pravoslavni, a posebno za srpski narod.

Milić je istakao da će pastirsko vrijeme Njegove svetosti Irinej, koji je Božijom promisli došao na tron Pećke patrijaršije kao 45. srpski patrijarh, provedeno sa stradalnim Srbima Kosova i Metohije obilježiti cijeli njegov život jednog blagog i častoljubivog srpskog duhovnika.

12.18 - Princ Filip Karađorđević izjavio je, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, da će biti čuvan njegov zavjet - ne zaboraviti Kosovo i truditi se da srpski narod bude jedinstven i složan.

 Težak i sumoran dan za našu crkvu i naš narod. Naš patrijarh bio je veliki trudbenik, požrtvovan i odgovoran pastir, dobar čovek i veliki rodoljub. U teškim i turbulentnim vremenima u kojima živimo, patrijarh Irinej pokazivao nam je put mira, pravde i ljubavi - naveo je princ Filip.

12.17 - Episkop niški Arsenije  rekao je da je patrijarh Irinej imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i svoj narod kojima je sav svoj život posvetio.

12.10 - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac u saučešću arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vjernicima povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja istakao je da je odlazak Njegove svetosti nenadoknadiv gubitak za srpski narod.

- Ostali smo bez duhovnog vođe i čovjeka koji se neumorno borio za razumijevanje i mir među ljudima. Patrijarh Irinej živio je sveto i jevanđeljski služio Bogu, Crkvi i narodu. Uspomenu i sjećanje na njega čuvaćemo za sve buduće generacije", poručio je Košarac, saopšteno je iz resornog ministarstva.

11.43 - Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić u telegramu saučešća Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, istakao je da je patrijarh Irinej bio čovjek vjere, mudrosti, mira i sabornosti.

11.23 - Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov istakao je da je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej dao neprocjenjiv doprinos Srpskoj pravoslavnoj crkvi i osjećaju vjere srpskog naroda, te da je bio istiniti oslonac duhovnih vrijednosti pravoslavnog hrišćanstva.

11.15 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, da gubitak duhovnog oca Srba unosi tugu u srca svih pravoslavnih vjernika, te istakao da je srpski narod u Republici Srpskoj i BiH posebno bio vezan za patrijarha Irineja, kao i on za njega.

11.10 - Upokojenje Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja veliki je gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već za cio pravoslavni svijet, izjavio je zamjenik šefa odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov.

10.23 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu.

10.10 - Krivokapić: Patrijarh Irinej u teškim vremenima čuvao Crkvu

09.55 - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja uputio je izraze najdubljeg saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

09.26 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu.

09.20Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina saopštili su da je smrću Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja cijeli srpski narod ostao bez velikog duhovnog vođe.

08.57 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vjernom narodu povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

08.56 - SPC: Patrijarh se upokojio jutros, uskoro detalji u vezi sa sahranom

08.45 - Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković uputila je saučešće sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, ističući da je patrijarh Irinej bio oslonac duhovnih vrijednosti svetosavlja u izazovnim vremenima.

08.08 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se na svom Instagram profilu od patrijarha srpskog Irineja.

07.58 - Životna priča patrijarha Irineja

Foto: SPC

07.30 - Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas u 90. godini u VMC Karaburma