latinica  ћирилица
22/11/2020 |  18:56 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Problemi prerađivača voća i povrća (VIDEO)

Pandemija virusa korona donijela je velike probleme i prerađivačima voća i povrća iz Semberije. Nisu uspjeli da ostvare zacrtane planove u proizvodnji, imali su problema sa nabavkom sirovine ali i plasmanom i naplatom gotovih proizvoda. Iako su zabilježili gubitke u poslovanju svima je bio cilj da zadrže postojeći broj radnika, te da otkupe što više sirovine od domaćih poljoprivrednih proizvođača. Fabrika "Sava Semberija" do sada je u, interventnom otkupu, otkupila 6.000 tona sirovine od poljoprivrednih proizvođača.
Prerađivači - Foto: RTRS
PrerađivačiFoto: RTRS

U fabrici "Sava Semberija" plan proizvodnje za ovu godinu bio je prerada 8.000 tona sirovine, a u interventnom otkupu koji traje do kraja ovog mjeseca otkupljeno je oko 6.000 tona voća i povrća.

I u ovoj fabrici suočavaju su se sa problemima koje je pandemija virusa korona izazvala na globalnom tržištu, pa tako njihovi kupci koji su uglavnom iz inostranstva robu drže u magacinima i traže odgodu plaćanja.

- Bez mjera Vlade Srpske i resornog ministarstva mi ne bi ušli u proizvodni proces. Zahvaljujući tim mjerama ušli smo u proizvodni proces, otkupili sve količine koje su bile dovezene i preradili već 90 odsto planiranih količina za ovu godinu - rekao je Stevan Filipović, direktor fabrike "Sava Semberija".

U preduzeću "Spektar drink" svi planovi rasta proizvodnje i plata zaposlenih zaustavljeni su radi očuvanja radnih mjesta.

Tokom ljetnih mjeseci veliki pad zabilježen je zbog nedolaska dijaspore. Za 70 odsto smanjen je izvoz u Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju zbog njihove loše turističke sezone.

- Pad prihoda će biti 12 odsto i planiramo da ovu godinu radimo bez dobiti jer tih 12 odsto predstavlja dobit firme. Spreman sam, kao vlasnik i poslodavac da dobit bude ništa, samo da nastavimo u pozitivnom pravcu. U zadnjih mjesec dana evidentno je sve veće prisustvo korone u društvu, među zaposlenim i stanovništvom, i već imamo 10 odsto radnika koji su u privremenoj izolaciji po osnovu oboljelog člana domaćinstva ili simptoma korona virusa - kazao je Đorđe Slavinjak, vlasnik i direktor kompanije "Spektar drink".

Zbog nedovoljnih količina sirovine koju jednim dijelom uvoze iz Srbije i Makedonije proizvodnja u preduzeću "Natura fud" manja je za 40 odsto od planirane. Najviše je podbačeno u preradi krastavaca, te su umjesto planiranih 500 tona preradili polovinu.

A kad je riječ o crvenoj paprici za ajvar, prerađeno je 500, umjesto 1000 tona.

- Korona je uticala da ljudi propuštaju branje. Mi smo poznati po proizvodnji krastavca i ajvara. Poljoprivrednici prepuštaju krastavac da raste, nama ne treba treća klasa, već prva, pogotovo što dosta naše proizvodnje izvozimo, tako da smo i u krastavcu podbacili oko 50 odsto, kao i u ajvaru, s obzirom da smo vezani za Srbiju i Makedoniju - naveo je Senahuid Huremović, direktor firme "Natura fud".

Svi semberski prerađivači voća i povrća mogu se pohvaliti da imaju visoko kovalitetne proizvode bez aditiva, konzervansa, vještačkih aroma i boja koje izvoze ne samo na evropsko tržište nego i Ameriku, Australiju i Aziju.