latinica  ћирилица
27/11/2020 |  15:50 | Autor: SRNA

Ulaganje u digitalizaciju proizvodnje - put za bolji rad kompanija

Ulaganjem u 4.0 industriju, odnosno digitalizaciju proizvodnje, kompanije postaju produktivnije, profitabilnije i konkurentnije, a sve to traži i nove ljude sa potrebnim znanjima, rečeno je na konferenciji "Primjena 4.0 industrije u kompanijama BiH".
Digitalizacija - Foto: RTRS
DigitalizacijaFoto: RTRS

Učesnici onlajn konferencije, koju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, izrazili su zadovoljstvo predstavljenim softverskim rješenjima za proizvodne i radne procese koji daju bolje poslovne rezultate, posebno u pogledu ušteda, produktivnosti i efikasnosti poslovanja.

U uvodnom dijelu konferencije, organizovane s ciljem razmjene iskustava i ideja u primjeni 4.0 industrije u raznim oblastima, te definisanja pravca djelovanja u budućnosti, Dragan Spasojević iz banjalučke kompanije "M end I Sistems" /M&I Sistems/ održao je prezentaciju "Značaj 4.0 industrije i njegova primjena".

Spasojević je ukazao na koristi primjene 4.0 industrije u privredi, s posebnim osvrtom na softverska rješenja "Asprova APS", te "ERP-APS" i "MES", čijim uvođenjem se, između ostalog, smanjuje vrijeme proizvodnje i stvaranje zaliha, te poboljšava produktivnost i smanjuju troškovi.

Istaknuto je da kompanije širom svijeta godišnje ulože oko trilion dolara na digitalnu transformaciju, ali da se oko 70 odsto inicijativa smatra neuspješnim.

Industrija 4.0 obuhvata integraciju savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija sa konvencionalnom fizičkom proizvodnjom i procesima, što omogućava razvoj novih tržišta i poslovnih modela.

Ova vrsta industrije je time usmjerena na pitanje kako ta integracija može pružiti korist individualnim korisnicima u cijelom procesu.

O poziciji BiH u tome učesnici konferencije imali su priliku da saznaju kroz tematska predavanja Kemala Lutvice iz kompanije "Devoted", Predraga Zorića iz kompanije "Kolektor CCL" iz Laktaša, Јasmina Ahmića iz kompanije "Dizart", Zorana Bojanića iz kompanije "Lanako", te Јasmina Mešića iz "Sanskih šuma".

Direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović izrazila je nadu da će konferencija pomoći da se sagleda u kom pravcu BiH želi da se kreće u budućnosti i kako Komora može pomoći privrednicima.

Lalovićeva je zahvalila učesnicima koji su pristali da podijele svoje ideje, vizije i iskustva o ovoj aktuelnoj temi.

Na kraju konferencije, predstavljeni su savremeni softver HSB za brže i kvalitetnije projektovanje u TMK "Krivaja" iz Zavidovića i aplikativna rješenja u proizvodnji kompanije "Blic" /"M:tel" iz Banjaluke/.