latinica  ћирилица
01/12/2020 |  20:24 | Autor: SRNA

Smanjuju se takse i opterećenje privrede

Prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakona o komunalnim taksama i Zakona o administrativnim taksama propisano je smanjenje parafiskalnih nameta i opterećenja privrede Republike Srpske, rekla je ministarka finansija Zora Vidović.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

Obrazlažući ove prijedloge, koji su objedinjeno razmotreni u Narodnoj skupštini, Vidovićeva je rekla da je izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama propisano smanjenje takse za 30 odsto od iznosa propisanih Zakonom za 2021. godinu i 60 odsto od iznosa propisanih Zakonom za 2022. godinu, kao i da je cilj da ova taksa u 2023. godini bude potpuno ukinuta.

- U narednoj godini ušteda po tom osnovu biće 3,2 miliona KM za privredu i isto toliko biće manje prihoda u budžetu. U 2022. godini to umanjenje će biti 6,3 miliona KM - navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da će izmjenama Zakona o komunalnim taksama biti ukinuto šest taksa koje nisu imale znatan finansijski uticaj.

- Ono što je najznačajnije odnosi se na oslobađanje plaćanja takse na isticanje naziva poslovnog subjekta za firme koje nisu PDV obveznici - rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je izmjenama Zakona o administrativnim taksama predviđena ušteda od oko milion KM.