latinica  ћирилица
02/12/2020 |  08:59 ⇒ 09:00 | Autor: SRNA

Državni tužilac odbio navode o prevari

Američki državni tužilac Bil Bar odbacio je navode republikanaca o velikoj prevari sa glasovima na predsjedničkim izborima u SAD.
Bijela kuća  (Foto:Flickr/ Glenn Pope) -
Bijela kuća (Foto:Flickr/ Glenn Pope)

 - Do danas nismo vidjeli prevaru u razmjeri koja bi mogla da utiče na drugačiji ishod izbora - rekao je Bar agenciji AP.

On je svojim komentarima potvrdio zaključke službe Državne bezbjednosti, američke obavještajne službe i nezavisnih posmatrača izbora da su izbori, prema navodima državnih zvaničnika, "bili najbezbjedniji u američkoj istoriji".

Aktuelni predsjednik Donald Tramp i dalje tvrdi, bez dokaza, da se dogodila prevara sa glasovima i u sistemu glasanja u ključnim državama poput Mičigena, Pensilvanije i DŽordžije, čime mu je oduzet drugi mandat.

On je u seriji tvitova ukazao na svjedočenja koja su ponuđena na javnim saslušanjima o izborima u Mičigenu, državi koja je već potvrdila pobjedu DŽozefa Bajdena, kao i na iskaze na odvojenom događaju u organizaciji republikanaca u Virdžiniji.

- Ljudi istupaju kao nikada do sada. Veliki kamion sa stotinama hiljada lažnih glasačkih listića u glasačkom centru? Užasno - spasimo Ameriku! - napisao je Tramp.

U nekoliko tužbi, koje su sudovi odbacili, Trampov izborni štab pokušao je da poništi više miliona glasova za Bajdena bez predstavljanja bilo kakvih dokaza.

Prema zvaničnim rezultatima, Bajden je dobio 6,2 miliona glasova više od Trampa i osvojio 306 glasova u Elektorskom kolegijumu. Za pobjedu je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova.