latinica  ћирилица
02/12/2020 |  12:05 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Višković: Zakonskim rješenjima unaprijediti položaj lica sa invaliditetom (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada Srpske raditi na kreiranju zakona koji će unaprijediti položaj lica sa invaliditetom u Srpskoj i olakšati im život.
Sastanak u Vladi - Foto: RTRS
Sastanak u VladiFoto: RTRS

Višković je dodao da će sve primjedbe predstavnika asocijacija lica sa invaliditetom biti kreirane putem resornih ministarstava.

- U proteklom periodu smo donosili određena zakonska rješenja koja su išla u pravcu poboljšanja ili materijalnog položaja ovih kategorija ili rješavanja određenih pitanja. Sada ima potrebe da se to još dorađuje i proširuje - rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacionog odbora invalidskih organizacija Republike Srpske.

Višković, kome je predsjednik Koordinacije Gospova Rađen Radić uručila zahvalnicu za nesebičnu podršku koju su on i Vlada Srpske pružili ovoj kategoriji tokom pandemije virusa korona, istakao je da je namjera i da se utvrdi da li je novčani iznos koji je predviđen zakonskim rješenjima dovoljan ili ga treba povećati, te da li treba razmišljati i o imovinskom cenzusu, pa da se tačno zna ko i kada, na koji način treba da ostvari ta prava.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je spreman da u narednom periodu putem resornih ministarstava pruži podršku ovoj populaciji i da se njihov položaj što više unaprijedi u skladu sa materijalnim mogućnostima.

- Ove kategorije i njihova udruženja smatraju da trebamo u narednom periodu razgovarati o izmjeni člana sedam pravilnika koji je kreirala Vlada vezano za raspodjelu sredstava od igara na sreću i koji, po njihovom mišljenju, nije na pravi način propisao jednoobrazno obaveze koje iz toga proizilaze, nego je ostala mogućnost da resorni ministar svojim rješenjem obavlja raspodjelu tih sredstava - rekao je Višković.

On je za naredne dane najavio razgovore sa predstavnicima resornog ministarstva o toj temi, istakavši da ne vidi nikakav problem da se prilagodi taj član onako kako je i predviđeno i da novac prikupljen od igara na sreću, koji je u tom procentu koji je i definisan namijenjen i za ovu populaciju, bude lakše dostupan.

Višković je zahvalio predstavnicima organizacija invalidnih lica u Srpskoj za priznanje, dodavši da su Vlada Srpske i Republički štab za vanredne situacije, analizirajući situaciju u vezi sa pandemijom virusa korona i posljedice koje je izazvao, donijeli odluku da svim organizacijama priteknu u pomoć.

- Oni imaju organizacije u više od 29 lokalnih zajednica u Srpskoj, odnosno polovina Srpske je obuhvaćena asocijacijama i organizacijama koje su u njihovom sastavima. Kao čovjeku mi je posebno drago kada ljudi cijene nečiji rad i zalaganje. Na kraju krajeva mi smo tu vrstu pomoći prema svim tim organizacijama uputili i bez njihvog zahtjeva i njihove posebne želje da se to uradi - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, to je učinjeno procjenjujući da je virus korona napravio ograničenje i u kretanju i poremetio u svakom smislu život građana, posebno ovih kategorija koje i u redovnim okolnostima imaju svoje probleme.

Višković je podsjetio da je 3. decembar Međunarodni dan lica sa invaliditetom, te dodao da je tim povodom danas razgovarano i o određenim pitanjima i problemima koje ove kategorije inače imaju.

Radićeva je zahvalila Viškoviću i Vladi za podršku koji su pružili za više od 5.000 lica sa invaliditetom u Srpskoj tokom pandemije virusa korona.

- Premijer je imao razumijevanja da podrži populaciju koja je u izuzetnoj potrebi u svakodnevnom životu, a posebno u vanrednim okolnostima. Funkcionalnost i samostalnost tih porodica je, ipak, tih dana bila unaprijeđena zahvaljujući podršci Vlade Srpske - naglasila je Radićeva.

Ona je rekla da je veoma važno da su u sistemu prepoznati kao populacija koja ima određene specifične potrebe, te da su zahvalni kada dobiju podršku.

Radićeva smatra i da sredstva od igara na sreću treba da budu utrošena shodno stvarnim potrebama, onako i kako to kažu organizacije lica sa invaliditetom.