latinica  ћирилица
12/12/2020 |  15:15 | Autor: SRNA

Župljanin: Turkovićeva prešla crvenu liniju

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin izjavio je danas Srni da je izjava ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković o nestanku Republike Srpske nastavak politike koja se iz Sarajeva duži niz godina u kontinuitetu vodi prema Srpskoj i Srbima, koji više nemaju razloga da tolerišu takva ponašanja.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Ta politika sada kulminira ohrabrena promjenama u SAD i očekivanjima da će se sada iz SAD i generalno iz međunarodne zajednice pojačati pritisak koji bi na kraju trebalo da dovede do nestanka Republike Srpske. Porediti srpski narod sa fašizmom, porediti Dodika sa Hitlerom su najgnusnije stvari koje bi neko u BiH mogao da kaže protiv bilo koga - rekao je Župljanin komentarišući navode Turkovićeve za Fejs TV.

On je istakao da je pređena crvena linija i da se pod hitno mora naći kvalitetan zajednički odgovor na takve postupke i ponašanja, naglasivši da je Republika Srpska trajna kategorija zagarantovana i stvorena međunarodnim ugovorom.

- Narod koji je u svojoj istoriji bio na strani antifašista i koji je podnio ogromne žrtve koje se sada pokušavaju prikazati na drugačiji način je nešto što prevazilazi svaku mjeru i nešto što se više ne može tolerisati - naveo je Župljanin.

On je naglasio da o tome šta je potrebno učiniti da se prestane sa takvim ponašanjima najviši zvaničnici Republike Srpske moraju hitno razgovarati sa onim ljudima u svijetu koji "razumiju stvari na drugačiji način" i dodao da Srpska među velikim zemljama ima prijatelje.

- U suštini, takva ponašanja mogu dovesti do nestanka BiH, bez ikakvog uticaja ili djelovanja Republike Srpske i srpskog naroda. Ako to bošnjačkom narodu i njihovoj politici u BiH odgovara, onda mi tu nemamo šta da kažemo ili da činimo. Svi oni koji žele opstanak BiH moraju promijeniti svoje ponašanje - rekao je Župljanin.