latinica  ћирилица
12/12/2020 |  17:16 ⇒ 13/12/2020 | 08:14 | Autor: RTRS

Iz Srpske brojna reagovanja na skandaloznu izjavu Bisere Turković (VIDEO)

Brojne oštre reakcije stižu danas iz Republike Srpske na skandalozne izjave ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković koja je, gostujući na jednom sarajevskom mediju, pozvala na ukidanje Republike Srpske, a Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom. Izvinjenje srpskom narodu zahtijeva predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, a mnogi smatraju da bi u normalnom društvu Turkovićeva trebalo da bude smijenjena.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ne krijući zadovoljstvo nedavnim izlaganjima u američkom kongresu kojima se predlagalo mijenjanje ustava i ukidanje kantona i entiteta, Bisera Turković ukidanje Republike Srpske, kaže, može da zamisli.

A kako zamišlja volju naroda, Turkovićeva je objasnila skandaloznim aludiranjem.

Pozvala je na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom.

Izjave Bisere Turković, koja ne pokušava ni da sakrije mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, predstavljaju odraz sarajevskog ekstremizma koji ozbiljno urušava temelje na kojima počiva BiH, ocjenjuje predsjednica Srpske Željka Cvijanović dodajući da je Turkovićeva ekstremista koji djeluje izvan procedura i koji ne predstavlja niti BiH, niti sve njene narode.

- Ovakve izjave i atmosfera mržnje koja dolazi iz Sarajeva dodatno će osnažiti našu svijest o važnosti jačanja Republike Srpske i njenih institucija o čijoj budućnosti sasvim sigurno neće odlučivati Bisera Turković, niti bilo koji izdanak političkog Sarajeva - navela je Cvijanović.

Hitno izvinjenje srpskom narodu, a posebno malobrojnim članovima porodica koje su uspjele preživjeti strahote fašističke ideologije zbog skandaloznih, diskriminatorskih i uvredljivih izjava, od Turkovićeve zahtijeva predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

- Izjava gospođe Turković, ne samo da ne priliči ministru inostranih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu. Poređenje koje je Turkovićeva napravila direktno je usmjereno protiv Republike Srpske, srpskog naroda, ali i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH i jasan je pokazatelj da je mržnja prema Srbima važnija od diplomatije i opstanka BiH kao zajednice ravnopravnih naroda - istakao je Tegeltija.

Poslije izjava zaslijepljenih mržnjom prema Republici Srpskoj, ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković u normalnom društvu bila bi smijenjena, ocjenjuje premijer Srpske Radovan Višković.

- Bisera Turković obmanjuje javnost u BiH i sama pokazuje da na ovakav način i ovakvim izjavama BiH nije ni održiva - smatra Višković.

Ako ovako javno nastupa, onda se opravdano postavlja pitanje na koji način postupa, kako razgovara i koje poruke šalje protiv Srpske i njenih zvaničnika na sastancima sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija – stav koji se takođe danas mogao čuti.

- Optužiti i uporediti gospodina Milorada Dodika sa nekim tamo nacizmom i Hitlerom koji je u stvari ubijao iste Srbe i kroz koje je torture i stradanja prošla ista porodica Milorada Dodika zaista zaslužuje svaku vrstu ne samo osude, već je to možemo apsolutno slobodno da kažemo. Јedan cinizam potpuni i da je to apsolutno neprofesionalno, nediplomatsko, neljudsko ponašanje. Takvo ponašanje zahtijeva automatsku smjenu, a ako ima imalo morala, ta nemoralna Bisera Turković ona bi trebalo da podnese ostavku - rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Oštra reagovanja stižu i od poslanika Srpske u bh parlamentu. Šef Kluba SNSD-a Snježana Novaković Bursać ocjenjuje da izjave Turkovićeve usmjerene protiv Srpske pokazuju svu opravdanost politike čije je simbol Milorad Dodik. Da su izjave Bisere Turković protiv Republike Srpske dio sinhronizovane akcije, smatra šef Srpskog kluba Nenad Stevandić koji osuđuje to što međunarodna zajednica ostaje nijema dok se jedan narod targetira. Kao skandalozne, neprihvatljive i netačne njene izjave ocjenjuju i u SDS-u – smatraju da ona pokušava vratiti spiralu sukoba u BiH i da se preko ovoga ne bio trebalo preći.

- Odavno nisam čuo lošiju izjavu sa tako visokog mjesta. U BiH se tako ne govori, pogotovo tako ne govori ministar inostranih poslova. To je neustavno i nezakonito - tvrdi Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Srpski narod i borci nikada neće dozvoliti ukidanje Srpske – poruka je koja je danas stigla iz udruženja boračkih kategorija.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da se ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković u svojim izjavama usmjerenim protiv Republike Srpske i njenih zvaničnika ponijela prostački i ako je to uloga osobe na toj funkciji u BiH onda takva BiH i ne treba.

Reagovali su i analitičari, intelektualci…

- Porediti Srbe i srpski narod dakle sa fašizmom, porediti Milorada Dodika sa Hitlerom su najgnusnije stvari koje bi neko u BiH mogao da kaže protiv bilo koga, ali nažalost, ovo je dakle samo nastavak politike koja se već duži niz godina u kontinuitetu vodi prema Srbima i Republici Srpskoj iz Sarajeva - istakao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Bisera Turković prešla je crvenu liniju – jasna je poruka iz Srpske na njene javno izrečene izjave. Da li će za njih snositi i odgovornost?