latinica  ћирилица
19/12/2020 |  10:18 ⇒ 10:24 | Autor: SRNA

Najveći migracijski pritisak na području Bijeljine

Najveći migracijski pritisak na ulazu u BiH u ovoj godini evidentiran je na području djelovanja Јedinice granične policije Bijeljina, 350 migranata, ali je u odnosu na prošlu godinu, kada je evidentirano 1.900 migranata, migracijski pritisak znatno smanjen, rekao je Srni načelnik Terenske kancelarije "Sjeveroistok" sa sjedištem u Bijeljini Granične policije BiH Pero Milivojević.
Bihać - migranti - Foto: klix.ba
Bihać - migrantiFoto: klix.ba

- Znatan pad broja lica zatečenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska od polovine marta ove godine može se dovesti u vezu sa preduzimanjem mjera susjednih država zbog pandemije virusa korona kao što su zatvaranje graničnih prelaza, angažovanje vojske u zaštiti granice, zabrana kretanja migranata, onemogućavanje kretanja migranata izvan azilantskih centara, uvođenje policijskog časa, kao i mjera preduzetih u BiH zbog istog razloga - istakao je Milivojević.

Kada je riječ o izlazu iz BiH u ovoj godini, Milivojević je naveo da su u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice migranti otkriveni na području djelovanja jedinica granične policije Brod, Orašje i Brčko.

- Zabilježen je veći broj slučajeva pokušaja nezakonitog izlaska iz BiH skrivanjem migranata u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila. Na području djelovanja Јedinice granične policije Brod od pokušaja nezakonitog izlaska iz BiH odvraćeno je najviše migranata - 424 - rekao je Milivojević.

On je naveo da je Terenska kancelarija "Sjeveroistok" od 1. januara do 15. decembra preduzela mjere prema 1.489 stranih državljana, od kojih su u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice evidentirana 733 lica.

- Najveći broj, 558, predstavljaju lica otkrivena u pokušaju nezakonitog prelaska granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj - rekao je Milivojević.

On je dodao da je preduzimanjem mjera neposredno na graničnoj liniji od pokušaja nezakonitog prelaska odvraćeno 590 lica.

Prema njegovim riječima, najveći broj onih koji su otkriveni u nezakonitom pokušaju prelaska državne granice su državljani Iraka, njih 190, Maroka 175, Pakistana 53, Avganistana 44, Irana 33, Bangladeša 11, dok je ostalih 248 lica imalo druga državljanstva.

Milivojević ističe da su državljani Maroka i Irana činili 50 odsto od ukupnog broja lica evidentiranih u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice na nivou Terenske kancelarije "Sjeveroistok".

On je naglasio da Terenska kancelarija "Sjeveroistok" kontinuirano preduzima mjere i aktivnosti na zaštiti granice s ciljem sprečavanja nezakonitih migracija, te da se najveći dio ovih mjera sprovodi u zoni odgovornosti Јedinice granične policije Bijeljina.

- U skladu sa procjenama i potrebama, kontinuirano se vrši privremeni interni premještaj, kao i vanredno angažovanje policijskih službenika Granične policije BiH u Јedinicu granične policije Bijeljina, koja je trenutno izložena migracijskom pritisku - dodao je Milivojević.

Radi prevazilaženja problema kadrovske nepopunjenosti, a na osnovu odluka Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, Milivojević kaže da se kontinuirano, kao ispomoć u Јedinicu granične policije Bijeljina angažuju policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

- Na osnovu Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice između Granične policije BiH i drugih policijskih agencija u BiH, ispomoć Јedinici granične policije Bijeljina u nadzoru i zaštiti granice BiH pruža i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske angažovanjem policijskih službenika - kaže Milivojević.

Prema njegovim riječima, saradnja sa graničnim policijama Srbije i Hrvatske je dobra.

- Granična policija BiH, Terenska kancelarija `Sjeveroistok` Bijeljina u kontinuitetu realizuje sprovedbene protokole sa susjednim zemljama koji se odnose na zajedničke patrole i redovno održavanje sastanaka sa graničnim tijelima susjednih zemalja. Međutim, usljed pojave virusa korona od druge polovine marta to je obustavljeno i nastavak se može očekivati po okončanju pandemije - rekao je Milivojević.

On navodi da je saradnja sa policijskim agencijama u BiH, Oružanim snagama BiH, inspekcijskim organima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta izuzetno dobra, što je posebno vidljivo bilo u sprovođenju mjera nadležnih organa u vezi sa pandemijom virusa korona.

Milivojević je rekao da će "Terenska kancelarija "Sjeveroistok" kontinuirano pratiti stanje nezakonitih migracija, te nastaviti i unaprijediti saradnju sa drugim policijskim agencijama i organima u BiH i susjednim državama, radi adekvatnog odgovora na predstojeće izazove i očekivani pojačani migracijski pritisak na teritoriju BiH nakon zimskog perioda.

On kaže da je Granična policija BiH sačinila Operativni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog virusa korona, pri tome uvažavajući preporuke i zahtjeve nadležnih organa u BiH.

- Operativni plan se realizuje na području djelovanja svih organizacionih jedinica Granične policije BiH, kao i na svim graničnim prelazima i u graničnom pojasu - istakao je Milivojević.

On je podsjetio da režim prelaska granice BiH zavisi od donesenih odluka Savjeta ministara, uz uvažavanje preporuka epidemioloških i zdravstvenih ustanova.

Terenska kancelarija "Sjeveroistok" sa sjedištem u Bijeljini u zoni odgovornosti ima pet jedinica: Јedinicu granične policije Bijeljina, Јedinicu granične policije Brod, Јedinicu granične policije Orašje, Јedinicu granične policije Brčko, te Јedinicu za podršku i kontrolu.

Područje djelovanja ove kancelarije određeno je širinom graničnog pojasa koji se proteže na području Dervente, Broda, Odžaka, Šamca, Orašja, Brčkog i Bijeljine.