latinica  ћирилица
23/12/2020 |  18:58 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Problematizovanjem ikone pokušava se baciti mrlja na nešto veoma značajno (VIDEO)

Problematizovanjem ikone, koju je Dodik poklonio Lavrovu, pokušava se baciti mrlja na dobre odnose s Rusijom, ocjenjuje predsjednica Republike Željka Cvijanović. Kaže, to se ne može se posmatrati izvan konteksta diplomatskog skandala, kojeg su izazvali druga dva člana Predsjedništva BiH, otkazivanjem sastanka sa ruskim šefom diplomatije.
Ikona - Foto: SRNA
IkonaFoto: SRNA

Problematizovanje poklanjanja ikone samo je protivteža diplomatskom skandalu koji su izazvali Željko Komšić i Šefik DŽaferović, odbijajući da se sastanu sa Sergejom Lavrovom u Sarajevu, ocjenjuje predsjednica Republike Željka Cvijanović. To je, kaže, pokušaj bacanja mrlje na nešto što je veoma značajno - kvalitetan odnos sa Rusijom, od koje je isplatom klirinškog duga i prolongiranjem isplate duga za gas, veliku korist imala i Federacija BiH.

- Mrlja se pokušava baciti time što neka dvojica članova Predsjedništva, zamislite, neće da se sastanu sa Lavrovom, druga stvar kako se pokušava baciti mrlja jeste upravo priča oko ikone i problematizovanje jednog poklona. Opet, treća stvar koja je najvažnija u svemu tome je da je Lavrov došao u Istočno Sarajevo, da je tamo održao kvalitetan sastanak - navela je Cvijanović.

Da je problematizovanje poklanjanja ikone, skretanje pažnje, smatra i politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

- Bošnjački političari koji su napravili ozbiljan diplomatski gaf kada se radi o Lavrovu, sada probaju čitavu stvar da gurnu u drugi plan, tako što nešto što je manje bitno, a to je pitanje ikone, sada predimenzioniraju i od toga prave veliki problem. Ukrajinski političari i diplomate čitavu stvar probaju da okrenu protiv Rusije i da je iskoriste kao bumerang - istakao je Anđelković.

Ni Anđelković, kao ni Јovan Јanjić, doktor kulturoloških nauka i stvaralac na polju hrišćanske kulture, ne spore da, ukoliko postoje sporna pitanja, na njih treba dati odgovor.

Јanjić kaže, u ovom slučaju, utvrđivanje tačnog porijekla ikone može biti teško. Slične su, tvrdi, rađene u Kijevu u 18. vijeku, u vrijeme dok je bio dio carske Rusije, i to u 10 hiljada primjeraka.

- Svako da je riječ o značajnom duhovnom djelu, ali ne može se govoriti o unikatnom umjetničkom djelu, jer je on rađen u seriji. Ako je neka ikona rađena u seriji od 10 hiljada primjeraka, onda ne možemo govoriti o unikatnom umjetničkom djelu, već govorimo o djelu koje ima u sebi značajnu duhovnu dimenziju - tvrdi Јanjić.

Podsjetimo, iz Dodikovog Kabineta saopšteno je da ikona, koju je poklonio Lavrovu, spada u red porodičnih i osveštanih ikona, i da nije otuđena.

Naglasili su da ima tržišnu vrijednost, ali da se njena vrijednost, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni.