latinica  ћирилица
29/12/2020 |  14:37 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Velika materijalna šteta u Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Prijedoru (FOTO/VIDEO)

Nakon zemljotresa jačine 6,3 po Rihteru koji se oko 12.20 dogodio u Petrinji sabiraju se štete i u gradovima u Republici Srpskoj, posebno u Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Prijedoru.
Kozarska Dubica oštećenja - Foto: SRNA
Kozarska Dubica oštećenjaFoto: SRNA

19.55 - Najjači potres u pograničnim opštinama Kostajnica i Kozarska Dubica; Nema žrtava, pričinjena velika materijalna šteta

19.50 - U Prijedoru i Novom Gradu najveća materijalna šteta od zemljotresa, za sada, registrovana je na starijim objektima. 

17.40 - Načelnik opštine Kostajnica Nikola Јanjetović rekao je da su u današnjem zemljotresu u ovoj lokalnoj zajednici oštećeni srednja škola, zgrada opštine, šumarija, dvije stambene zgrade i veliki broj kuća.

17.30 - Na području Prijedora i Novog Grada je na starijim objektima pričinjema materijalna šteta. Prema trenutnim podacima, nema povrijeđenih.

17.25 - Vlada Republike Srpske će sutra prebaciti određena sredstva na račun opštine Kostajnica, kako bi pomogli najugroženijima koji su pretrpjeli posljedice zemljotresa čiji je epicentar bio u Hrvatskoj, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

17.20 - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je u pismu podrške predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću da ga je duboko potresla vijest o razornom zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku i doveo do ljudskih stradanja i proizveo ogromnu materijalnu štetu.

16.46 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Kostajnici da je na javnim i privatnim objektima u ovoj opštini zabilježena veća materijalna šteta nakon zemljotresa koji se danas dogodio u Hrvatskoj i osjetio u široj regiji.

16.20 - Predsjednica Srpske Željka Cvijanović u izjavi za RTRS izrazila je saučešće za porodicama stradalih u zemljotresu koji je danas pogodio Petrinju.

16.15 - Predsjednica i premijer Srpske u Kostajnici. 

 

16.05 - Situacija u Gradišci je pod kontrolom i nema veće štete nakon zemljotresa koji se danas dogodio u Hrvatskoj i osjetio široj regiji, a građani treba da ostanu smireni i da povedu računa o samozaštiti, rekao je Srni šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška Slobodan Knežević.

 

16.00 - Vanredne vijesti

15.52 - Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je danas da nema ljudskih žrtava, već samo materijalne štete na pojedinim starijim objektima nakon zemljotresa, čiji je epicentar bio u Petrinji u susjednoj Hrvatskoj. 

15.42 - Intenzitet zemljotresa koji se osjetio u lokalnim zajednicama koje su bliže epicentru, dakle u Krajini i Potkozarju bio je od šest do sedam stepeni po Merkalijevoj skali.

- U Kozarskoj Dubici intenzitet podrhtavanja tla bio je i do sedam stepeni po Merkaliju - rekla je za RTRS načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju RHMZRS Snježana Cvijić Amulić.

15.20 - Vaspitači iz banjalučkih vrtića pozvali su roditelje da dođu po djecu nakon zemljotresa.

14.40 - Izjave predsjednice i premijera Srpske.

14.30 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković nalaze se u posjeti Kozarskoj Dubici i Kostajnici, opštinama koje su najviše pogođene današnjim snažnim zemljotresom.

Zemljotres je oštetio mnoge kuće, zgrade u Petrinji i okolnim gradovima, ali štete se sabiraju i u Kostajnici i Kozarskoj Dubici u Republici Srpskoj.

U Petrinju su stigli pripadnici hrvatske vojske.

14.22 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da je zemljotres sa epicentrom u Hrvatskoj prošao uz minimalne žrtve i poručio da je Srbija spremna da pruži Hrvatskoj pomoć.

14.20 - Tlo se treslo tokom konferencije za novinare gradonačelnika Draška Stanivukovića, kada su svi napustili zgradu.

14.19 - Za Sisačko-moslavačku županiju i šire ukidaju se propusnice, izjavio je za Јutarnji list ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Božinović je naglasio da će svim građanima pogođenim zemljotresom biti omogućeno nesmetano kretanje i da mogu odmah napustiti područje svoje županije.

14.16 - Proglašeno vanredno stanje u Kostajnici

14.11 - Prema prvim informacijama iz kabineta premijera Republike Srpske, na području opština Kostajnica i Kozarska Dubica, koje su u Srpskoj najviše pogođene današnjim snažnim zemljotresom, na sreću nema žrtava.

14.09 - Zemljotres je danas u Kozarskoj Dubici pričinio manju materijalnu štetu na starijim objektima u užem centru grada.

14.07 - Velike štete u Kostajnici; Oštećenja na Srednjoškolskom centru

14.06 - Veći dio Zagreba ostao je bez struje, automobili su u kolonama, tramvaji stoje, građani su na ulicama. Po centru grada čuju se policijske sirene.

U Zagrebu su evakuisane bolnice.

14.03 - EU ponudila pomoć Hrvatskoj nakon novog zemljotresa

13.57 - Zbog zemljotresa u Hrvatskoj preventivno zaustavljena Nuklearna elektrana Krško

13.45 - Јedno dijete je poginulo u snažnom zemljotresu koji je danas pogodio Petrinju, rekao je gradonačelnik Darinko Dumbović.

13.35 - Novi zemljotres jačine 3,0 po Rihteru pogodio je Petrinju.

12.42 - Zbog zemljotresa obustava nastave

12.40 - Banjalučane uznemirio zemljotres; Izašli ispred zgrada

Epicentar zemljotresa jačine 6,3 stepena po Rihteru bio je tri kilometra od Petrinje, gdje je porušen centar grada, dok se većina krovova zgrada urušila.

- Uspjeli smo izvući jedno dijete, bilo je u autu, sve se urušilo, vlasnik je unutra, ali ne javlja se - rekao je mladić za N1.

U dijelovima Hrvatske nema ni struje ni telefona.

Prema izjavama građana, srušio se i vrtić u Petrinji u kome nije bilo djece.

Indeks javlja da je u Sisku srušeno pola sportske dvorane.

Velika šteta pričinjena i na zgradi Ministarstva građenja u Zagrebu.

Nakon velikog zemljotresa uslijedila su dva nova podrhtavanja, oba jača od četiri stepena po Rihteru.

Ovaj snažan zemljotres osjetio se, osim Hrvatske, i u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji.