latinica  ћирилица
06/01/2021 |  16:12 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Episkop Gerasim osveštao badnjak kod srušene crkve

Paljenjem badnjaka uz porušenu crkvu Svetog Nikole u Petrinji danas je obilježen Badnji dan u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve.
Petrinja - nalaganje Badnjaka - Foto: Screenshot
Petrinja - nalaganje BadnjakaFoto: Screenshot

Badnjak je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim u prisustvu predstavnika SNV-a, izaslanika predsjednika Hrvatske, te predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su i čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, kao i predstavnici Јevrejske zajednice, mnogi vjernici i drugi gosti.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da su Petrinja, Glina, Dvor Kostajnica, Majur, Sunj i Sisak mjesta koja su okupila cijelu Hrvatsku i sve njene građane bez obzira na vjeru i nacionalnost i nezavisno od toga na koji dan i u koje vrijeme slave rođenje Hristovo.

- To je nada za sve hrišćane, za one koji vjeruju u poruke rođenja Isusa Hrista, za sve ljude iz našeg susjedstva - rekao je Pupovac.

Ono što je pretrpjela ova sredina, kaže Pupovac, objedinjuje u istom osjećaju solidarnosti, brige i očekivanja i nade da će se život, koji je teško poremećen i u kojem je značajan broj ljudi izgubio živote, roditi iznova, još snažnije, vitalnije, nego što se rodio u proteklih 30 godina.

Pupovac je dodao da je Badnji dan ove godine obilježen u Petrinji, a ne u Zagrebu, jer se najveći dio njihovih osjećaja, očekivanja i rada preselio u Sisačko-moslavačku županiju.

Potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević rekao je da je petrinjska parohija teško stradala, da više nema niti jednu crkvu, a paroh nema ni svoj dom, ali je ostao sa narodom.

- I danas, kada je ostao bez svega, osim onoga što je na njemu, on nesebično pomaže, razvozi hranu, lijekove, kontejnere, popunjava formulare, savjetuje i radi sve ostalo - rekao je Milošević.

On kaža da je ono što je dobro u božićno vrijeme duh solidarnosti među ljudima, prenosi Hina.

- Nastradali su svi i Srbi i Hrvati, i Romi i drugi. Svi smo zajedno u toj muci - rekao je Milošević i dodao da bi volio se duh zajedništva očuva i u narednom periodu.

Prisutne je pozdravio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je čestitao pravoslavnim vjernicima Badnji dan i istakao da je u nesreći ostvaren visok nivo kulture i civilizovanosti, te da su jedni drugima pružili ruku i pomogli.

Petrinjski paroh Saša Umičević je u pozdravnoj riječi rekao da se, umjesto anđela sa neba, danas čuju teški jauci onih koji su ostali bez svojih domova i svojih najbližih.

- Stotine vas još živi pod vedrim nebom, ali zato smo ovdje da da ove noći budemo sa vašom tugom i bolom, da sa vama podijelimo blagoslov Božićne noći - rekao je paroh Umićević.

Srpsko narodno vijeće je dan nakon katastrofalnog potresa pokrenulo akciju "Banija je naša kuća" kojom pomaže svim selima Gline, Petrinje, Kostajnice, Dvora.