latinica  ћирилица
07/01/2021 |  07:45 ⇒ 09:05 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske čestitali Božić

Zvaničnici Republike Srpske čestitali najradosniji praznik, Božić.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Božić svim pravoslavnim vjernicima koji praznuju prema julijanskom kalendaru, sa željom da ovaj najradosniji hrišćanski praznik, u duhu običaja i vjerske tradicije, u domove unese radost, ljubav, duhovni mir, nadu u napredak i bolje sutra.

- Rođenje Isusa Hrista nas okuplja, zbližava i podsjeća na istinske ljudske, porodične vrijednosti, a vrijeme koje je iza nas, sa puno izazova, još jednom je pokazalo koliko su nam važni zdravlje, snaga zajedništva i humanosti - navela je Cvijanovićeva u božićnoj čestitki Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je božićnu čestitku i izrazio nadu da će praznik Hristovog rođenja označiti kraj pošasti koja je svijet pratila u protekloj godini i nagovijestiti normalizaciju života.
 
Višković je u ime Vlade Republike Srpske, i u svoje, nastupajući Božić čestitao Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, pravoslavnom narodu srpskom, kao i svim pravoslavnim vjernicima koji poštuju julijanski kalendar.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima koji praznuju prema julijanskom kalendaru, te poželio da 2021. godina bude znatno svjetlija i uspješnija od prethodne.

Čubrilović je, u čestitki Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom i mjestobljustitelju patrijarškog trona Hrizostomu, svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom, uputio srdačne čestitke i poželio mir, zdravlje i srećnu, Bogom blagoslovenu proslavu, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je mitropolitima, episkopima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravslavne crkve i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti Božić, istakavši da simbolika ovih velikih praznika treba da bude putokaz svima u teškim vremenima prepunim iskušenja i izazova.
 
- Želim da vam ovi praznici donese snagu da se izborite sa svim izazovima sa kojima se susrećemo, posebno u vrijeme pandemije virusa korona koja hara svijetom i odnosi brojne živote, te da praznične dane provodete u krugu svojih najdražih okruženi ljubavlju, toplinom i radošću - istakao je Dodik.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je Božić Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, koji predsjedava Svetim arhijerejskim sinodom Srpske pravoslavne crkve, te episkopima, sveštenstvu i svim vjernicima koji ovaj praznik slave prema julijanskom kalendaru.

- U ime Savjeta ministara i u svoje ime, Vama, episkopima, sveštenstvu i pravoslavnim vjernicima upućujem iskrene čestitke povodom velikog hrišćanskog praznika Božića - naveo je Tegeltija.