latinica  ћирилица
15/01/2021 |  09:07 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

"Udruženje žena Srbac" čuvari tradicije i ručnih radova (VIDEO)

Velika želja i potreba žena iz Srpca da svoje rukotvorine pokažu široj javnosti,učinila je da zajedničkim snagama u martu 2020.godine osnuju "Udruženje žena Srbac". Danas imaju 60 članica koje se bave različitim vrstama ručnih radova, počev od ukrašavanja enterijera pa do izrade raznovrsnih unikatnih predmeta i još mnogo toga. Čuvanje tradicije, spoj modernog i tradicionalnog, poboljšanje uloge žene u porodici i društvu glavni su ciljevi ovog udruženja.
Žene Srbac - Foto: RTRS
Žene SrbacFoto: RTRS

Zimnice po receptima majki i baka, domaći sokovi i razne delicije, lutke od prirodnih materijala, predmeti ukrašeni dekupaž tehnikom, slike rađene peglom i voštanim bojama,vezovi, pletene čarape i prsluci samo su neki od proizvoda ovih vrijednih žena iz Srpca. Udruženje čine dame različe životne dobi i različitih profesija koje su svojom kreativnošću i oštroumnošću doprinjele visokom kvalitetu proizvoda koje danas izrađuju.

- Na prvom sastanku bili je 13 žena, postojala je volja, želja krenuli smo u trećem mjececu prošle godine. Divna priča puno radova, puno žena, vidjela sam da u našem Srpcu postoje žene koje imaju šta da ponude, pokažu i tako smo krenule. Sa današnjim danom imamo 60 članica - kaže Vesna Smiljanić, predsjednik Udruženja žena Srbac.

Јedna od najmlađih članica ovog udruženja je Anita Novaković ima 18. godina i bavi se vezom oko tri godine. Naslijedila je veliku kesu konaca od svoje bake. Njima je i počela da veze svoj prvi vez.

- Sve sam slučajno počela sa sestrom. Nije uspjela sa akrilnim bojama da ofarba jaknu onda sam ja pokušala koncem. Јedan od najdražih su hlače za koje mi je trebalo 15 do 20 dana - priča Anita Novaković.

A sve što se od vune može isplesti za to je zadužena Dragica Ančić. Pletene papice, čarape, prsluk i to sve sa starinskim mustrama, koje je naučila od majke i isključivo se toga drži. Poznato je od davnina da je vuna topla i da podstiče cirkulaciju, pa za ove proizvode "nema zime". uvijek su traženi. A i mi smo jedan proizvod od Dragice probali i malo se ugrijali.

-To su starinske mustre. Prije sam imala svoje samostalne izložbe. Kupuju prsluk, čarape..., ide dobro - kaže Dragica Ančić.

Milka Stanković jedna je od onih žena koja je u ovom udruženju od samog početka. Radi domaće rezance, a odnedavno izžaže kukuruzno brašno koje proizvodi u svom mlinu. Potražnja za njenim proizvodima je velika kaže, jer je isključivo sve domaće.

- Naša proizvodnja je domaća domaća jaja, brašno - dodaje Milka Stanković.

Plan Udruženja u ovoj godini je da i dalje vrijedno rade i šire proivodnju. Pored Srpca, njihovi proizvodi se mogu naći i u Krajiškoj kući u Banjaluci. U ovoj godini žele održati dosta radionica kako bi naučili mlade žene da pletu i heklaju, da se ne bi zaboravila tradicija. Ove vrijedne žene kažu, da će raditi na jačanju kulturne zajednice koja je puna razumjevanja za saradnju u ovom gradu.