latinica  ћирилица
17/01/2021 |  15:30 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

U 2021. godini obuke za podizanje digitalnih kompetencija zaposlenih u školama

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizovalo je tokom 2020. godine, u saradnji sa kompanijom Lanako, obuke i vebinare za zaposlene u školama, te učenike i roditelje sa ciljem unapređenja modela izvođenja nastave na daljinu i kvalitetne komunikacije između učenika i nastavnika, saopšteno je iz Biroa za odnose Vlade Republike Srpske.
Onlajn nastava - Foto: ilustracija
Onlajn nastavaFoto: ilustracija

Više od 20.000 roditelja i učenika edukovano je putem vebinara za korištenje Ofis 365 alata u nastavi kako bi bili dostupnim svim učesnicima nastavnog procesa, navodi se u saopštenju.

Prethodno je obuka o upotrebi ovih digitalnih alata i rješenja održana za sve nastavnike osnovnih škola.

Onlajn obuke za nastavno osoblje, stručne saradnike, članove uprava, te učenike osnovnih i dijela srednjih škola organizovane su putem Majkrosoft Tims servisa.

Organizovana je i obuka za više od 10.000 učitelja, nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, kao i prosvjetnih savjetnika iz RPZ-a.

U saopštenju se navodi da je riječ o značajnoj obuci za korištenje važnih digitalnih alata u okviru EDUIS platforme, koja je implementirana u 187 osnovnih i 12 srednjih škola u Republici Srpskoj.

- Obuke su organizovane sa ciljem da se svi učesnici nastavnog procesa na što jednostavniji način okrenu primjeni savremenih tehnologija i inovativnih rješenja. U okolnostima izavanim pandemijom virusa korona i organizacijom nastave na daljinu, ova platforma, odnosno njeni digitalni alati, dobili su svoju potpunu primjenu - ističu iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

U planu Ministarstva prosvjete i kulture za 2021. godinu je organizacija različitih vebinara koji će za cilj imati podizanje digitalnih kompetencija zaposlenih u školama i kontinuirano stručno napredovanje.