latinica  ћирилица
19/01/2021 |  22:10 ⇒ 22:10 | Autor: SRNA

Parlamentarci kritikovali odnos Hrvatske prema migrantima

Јedan broj članova Evropskog parlamenta danas je oštro kritikovao odnos Hrvatske prema migrantima na granici sa BiH i nazvao ga sramotnim.
Hrvatska granica - Foto: TANЈUG
Hrvatska granicaFoto: TANЈUG

Parlamentarci su istakli da hrvatska policija krši prava migranata, a sramotnim su nazvali vraćanje migranata u BiH uz upotrebu sile.

U raspravi o humanitarnoj situaciji izbjeglica i migranata na spoljnim granicama EU, više poslanika Evropskog parlamenta je napomenulo da EU mora sprovesti istragu i zaustaviti takvo postupanje hrvatske granične policije.

Uglavnom je riječ o poslanicima lijevih i stranaka centra. Portugalka Izabel Santos je u ime Kluba socijaldemokrata rekla da odgovornost za nehuman položaj migranata, uz lokalne vlasti, dijeli i EU zbog sramotnih postupaka graničnih policija država članica.

Sofija In't Veld je u ime Kluba liberala je ukazala da su migranti nasilno vraćani iz Hrvatske u BiH, a nezakoniti "pušbekovi" se više ne mogu tolerisati", te pozvala na punu istragu tih praksi, prenose hrvatski mediji.

Njen kolega iz kluba Јan-Kristof Oetjen zatražio je od Komisije nezavisan mehanizam nadzora granica jer, kako je rekao, ne vjeruje hrvatskoj graničnoj policiji.

Tineke Strik je u ime Zelenih pozvala Komisiju da okonča nekažnjivost "pušbekova", a članice da prestanu "žmiriti pred njima".

Malin Bjoerk je u ime Ljevice rekla da druge članice treba jasno da kažu Hrvatskoj da neće ući u Šengen dok ne prestanu brutalnosti, te se pozvala na 1.500 stranica svjedočanstava o njima.

Predstavnik portugalskog Predsjedništva Savjeta EU, portugalski ministar za evropske poslove Ana Paula Zakarijas je rekla da zabrinjava situacija na spoljnim granicama, te da je za trajno rješenje potrebna reforma sistema azila u EU.