latinica  ћирилица
31/01/2021 |  19:09 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Da li je BiH ipak postala evropski parking za migrante? (VIDEO)

Da li je BiH, ipak, postala evropski parking za migrante!? Dok iz zvaničnog Brisela pristižu kritike o humanitarnoj katastrofi u BiH i obećanja o novim milionima evra pomoći, od kojih migranti po svemu sudeći i nemaju velike koristi, rješenje krize se i ne nazire!
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

"Hodaju bosi po sijegu!", Kupaju se u "zaleđenim" rijekama!, "Spavaju pod vedrim nebom"!, Upravo su "grančicama mladog drveta" oprali zube!, Pljušte naslovi vodećih evropskih listova! Razni briselski zvaničnici ih pohode! Utrkuju se ko će žešću kritiku domaćim vlastima da uputi! "Neprihvatljivo"!, "Katastrofa"!, "Anticivilizacija" – njihove su poruke!

No blindirana vrata Evropske unije i ne pomišljaju da otvore! Od 2018. godine, kada je postala središte rute, u BiH je ušlo oko 70.000 migranata. Procjena je, ne i tačan podatak. A koliko je izašlo, niko ne zna.

U BiH ih je još, opet procjena, oko 12.000. U sedam kampova i prihvatnih centara 7.000 ili 8.000 nezakonitih pridošlica. Za to vrijeme iz Unije je pristiglo oko 90 miliona evra, uglavnom posredstvom Međunarodne organizacije za migracije.

No, čim je ovdašnja javnost postavila pitanje - za šta je potrošen toliki novac, dotadašnji šef IOM-a Peter van Der Overart, "prekomandovan" je u Јužni Sudan. Njegova nasljednica, odmah je najavila nove milione evra. Za početak, najmanje tri i po miliona.

No uz sedam postojećih u BiH, traži formiranje još bar jednog kampa, i to samo u sarajevskom kantonu. A tamo već postoje dva – Ušivak i Blažuj. I treći Azilantski centar u Delijašu kod Trnova.

- Shvatamo da ima mnogo više migranata u Blažuju nego što je to bilo predviđeno, međutim mi ne možemo na ovaj način smanjiti pritisak na Blažuj ukoliko se ne odredi neka nova lokacija, gdje bi mogli da ih prebacimo - rekla je Laura Lungaroti šef IOM.

Slična rješenja nude i Unsko-sanskom kantonu. Nije briselskim zvaničnicima problem, već želja, da pridošlice razvoze i "prebacuju" po BiH. Ali nikako van granice na zapadu. No dok se "nesebično" trude da migrantima u BiH, obezbijede pristojnije uslove, one na grčkim ostrvima Lesbos i Samos koji slično životare, i ne spominju. Niti grčku vlast kritikuju. A Grčka je za razliku od BiH, njihova članica. Iz sjedišta Savjeta Evrope najavljuju skore "preporuke" za bh. vlast.

- Mi ćemo sa mojim kolegama da uradimo izvještaj. Uz ovaj izvještaj biće i neke preporuke. Vrlo brzo organi i tijela u BiH će ih čuti - rekao je specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice generalnog sekretara Savjeta Evrope Drahoslavm Štefanek.

Za to vrijeme "organi i tijela" u BiH ništa ili gotovo ništa ne čine, da krizu riješe. Za tri godine nisu unaprijedili proces identifikacije. Pa i ne čudi što je većini njih kao po komandi, ime "Muhamed Salah". Ili što su uglavnom rođeni 1. januara, sa nerijetko lažiranom čak i zemljom porijekla!

Bh. bezbjednjaci "ignorišu" čak i obavezujući Zakon o azilu. Registracijom - zakon pridošlice obavezuje da odmah zatraže azil ili bar iskažu namjeru da će to učiniti. Drugu mogućnost iskoristili su gotovo svi registrovani. Zakon im je ostavio samo 15 dana da namjeru ostvare ili da bh. tlo napuste.

No pojedinci sa takvom "registracijom" po BiH tumaraju godinu. Čak i duže. A bezbjednosne službe ćute. I sporazum o readmisiji sa Pakistanom, iz kojeg je četvrtina migranata, na propast je osuđen i mnogo prije nego je zaživio. Uz dugotrajnu, obostranu ratifikaciju koja je počela sa zakašnjenjem od skoro tri mjeseca, potpisnik – ministar bezbjednosti Selmo Cikotić već pravda, po njegovom mišljenju, gotovo pa nemoguću deportaciju.

Identifikacija u BiH, pa verifikacija u Pakistanu koja nije obavezujuća. Potom procedura izbora prevoznika koja traje mjesecima. Pa obezbjeđenje specijalaca, kao pratnje. I na kraju: - Јedan od detalja, recimo vi osigurate, ako hoćete da transportujete 100 migranata, osigurate najmanje 200 specijalaca koji će ih čuvati u tom avionu. Pilot aviona pogleda u putnike i kaže – ovo nije siguran let, ja ne želim da letim. I niko ga ne može natjerati da taj let realizuje - kaže CIkotić.

Kao što "velikodušno otkriva" rupe u zakonu o pravima i obavezama pilota, tako je Cikotić, za kojeg su migranti na početku ministarskog mandata bili poželjni "turisti", nedavno i migrantima sugestivno "objašnjavao" kako da izbjegnu ili pak zakomplikuju proces identifikacije. Sve je izglednije, da je BiH već postala "parking" za migrante. I da će oni na "parkingu" ostati, sve dok im "humana" Evropa, humano ne odškrine vrata!