latinica  ћирилица
10/02/2021 |  18:09 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

Kasipović: Zakonskim odredbama poboljšan položaj oštećenog

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske u funkciji je poboljšanja procesnog položaja oštećenog u krivičnom postupku, istakao je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, obrazlažući ovo zakonsko rješenje u Narodnoj skupštini Srpske.
Anton Kasipović -
Anton Kasipović

Kasipović je naveo da je jedan od ciljeva zakonskih odredaba efikasnija zaštita oštećenog u krivičnom postupku, što uključuje i pravo da preuzme krivično gonjenje ako tužilac odustane od optužnice nakon njenog potvrđivanja.

On je naglasio da se izmjene, koje obezbjeđuju efikasniji krivični postupak, odnose na to da je izuzetak od neposrednog izvođenja dokaza proširen i na čitanje iskaza svjedoka koji bez zakonskih razloga neće da daju iskaz na glavnom pretresu.

- Predložene su i izmjene procesnih odredaba koje su u funkciji većeg standarda zaštite prava osumnjičenih, odnosno optuženih lica i prava oštećenih - rekao je Kasipović.

On je naveo da je uvedena naredba za kreiranje forenzičke kopije kao dokazno sredstvo, te proširen pojam "prikriveni istražitelj" na lica koja imaju policijska ovlašćenja unutar policijskih organa drugih država.

- Produženo je ukupno trajanje nekih posebnih istražnih radnji sa tri na šest mjeseci, a vrijeme policijskog zadržavanja lica lišenog slobode zbog sumnje da je počinilo krivično djelo za koje se može izreći kazna doživotnog zatvora povećano je sa 24 na 48 časova - dodao je Kasipović.

Narodna skupština  razmotrila je ovo zakonsko rješenje.