latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:24 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Tegeltija o odnosima BiH sa Srbijom i Hrvatskom

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je da BiH sa Srbijom i Hrvatskom ima mnogo bolje ekonomske, nego političke odnose.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- Kada primamo neke strane predstavnike, ministre, ambasadore drugih zemalja onda uglavnom saopštavamo da nemamo otvorenih političkih pitanja, da imamo dobre prijateljske odnose, ali da je nivo ekonomske saradnje na veoma niskom nivou - rekao je Tegeltija.

On je naveo da, za razliku od toga, BiH sa Srbijom i Hrvatskom ima odlične ekonomske odnose, ali ima nekoliko otvorenih političkih tema za koje ne postoji dovoljno spremnosti za njihovo rješavanje, te da se to ponajviše odnosi na Sarajevo.

Ta otvorena pitanja, pojasnio je Tegeltija, odnose se na granicu, otvorene rane iz proteklog rata, te otvaranja novih tema o tome ko je kakvu političku izjavu dao, što iz Hrvatske, što iz Srbije i slično.

- Mislim da moramo učiti na ovom dijelu u kome nas vode privrednici, a to je da imamo odličnu ekonomsku saradnju i da ta naša politička pitanja rješavamo, da ih ne ostavljamo otvorena, mada je i Trgovska gora jedno od pitanja koje Hrvatska nije trebalo da nametne kao otvoreno pitanje za BiH - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je izrazio nadu da će ubuduće biti više razumijevanja sa hrvatske strane, kao i da će pogotovo poslije posljednjeg zemljotresa broj otvorenih pitanja biti sve manji.