latinica  ћирилица
23/02/2021 |  19:41 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Slobodan hitno mora na operaciju, pomozimo mu da živi! (VIDEO)

Slobodan Kovačević iz Banjaluke je u veoma teškom zdravstvenom stanju. Ljekari u Beogradu preporučili su obavezno i što brže presađivanje srca, koje trenutno radi sa svega 15 i 20 odsto. Apel za pomoć uputili su njegovi Brođani, gdje je rođen, NVO i Crkvena opština Brod.
Slobodan Kovačević - Foto: Glas Srpske
Slobodan KovačevićFoto: Glas Srpske

29- godišnji Slobodan kaže da mu se svijet okrenuo naopčake za nepuna dva mjeseca. Zbog teške oprstrukcije disanja našao se u bolnici, gdje su ljekari konstatovali emboliju i upalu pluća. Brzo je iz Banjaluke prevezen u beogradski Klinički centar.

- Imam zatajenje srca, iz kog razloga nije ustanovljeno ni dan danas - da li je u pitanju kovid ili neka druga bolest, ali moje srce radi sa 15 odsto jedna strana, druga sa 20 - kaže Slobodan.

Stručnjaci u Beogradu, zbog toga, preporučuju hitno presađivanje srca. Donatora nema, pa bi Srbija zbog njenog članstva u Evrotransplatu, mogla da iz nekih evropskih zemalja zatraži donora, što bi koštalo oko 700.000 KM. Neke organizacije već su pritekle u pomoć.

- Sama činjenica da je bolest brzo uznapredovala, sve nas je brzo stigla, tjera nas i daje motiv da što brže pokušamo da realizujemo naše ciljeve - kaže Milan zečević iz NVO ARGS, Brod.

Prikupljanju novca pridružile su se još neke NVO, poput Uduruženja žena Đurđevak, pa i učenici u Srednjoj školi.

Ni Srpska pravoslavna crkva u Brodu neće ostati po strani. Sve što mogu, kažu, učiniće da ovaj nekada div-čovjek, ponovo živi kao i ranije.

- Mi ćemo od već prvog marta, tako smo aplicirali u M:telu, aktivirati humanitarni broj koji će biti aktivan u toku mjeseca marta, kao bi ne samo Brođani, nego i svi stanovnici naše zemlje, učestvovali u prikupljanju pomoći - kaže đakon Goran Marjanović.

Slobodan zahvaljuje svima koji učestvuju u akciji prikupljanja sredstava za presađivanje srca i apeluje da oni i svi budući dobrotvori ostanu s njim kako bi se, kaže, i on radovao novom životu.