latinica  ћирилица
26/02/2021 |  10:56 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

Kalabuhov: Veze Rusije i Srpske strateškog karaktera (VIDEO)

Ambasador Ruske Federcije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović da veze između Republike Srpske i Rusije u nekim segmentima imaju strateški karakter.
Igor Kalabuhov - Foto: RTRS
Igor KalabuhovFoto: RTRS

Kalabuhov je istakao da su u fokusu bile brojne teme, među kojima su saradnja u domenu vakcinisanja, gdje su, kako je naveo, dogovoreni neki potezi da se unaprijedi ovo pitanje.

- Јedna od tema o kojoj imamo gotovo identično mišljenje je situacija u BiH, u kontekstu realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posebna tema je unapređivanje svaka vrste veza između Republike Srpske i Ruske Federacije u pogledu ekonomije, humanitarnih pitanja, kulturnih i drugih veza - rekao je Kalabuhov novinarima.

Kalabuhov, kojem je ovo bila nastupna posjeta, naveo je da Ruska Federacija ima veliki kapacitet u svim pomenutim oblastima, te da je otvorena za rješavanje svih tih pitanja.

On je naglasio i da mu je veliko zadovoljstvo da bude u Banjaluci i da uspostavi i zvanični i prijateljski odnos sa predsjednikom Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Kalabuhov je izrazio nadu da će u narednom periodu imati priliku da sarađuje sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i drugih vjerskih zajednica, konstitutivnih naroda, ali i predstavnicima u oblastima kulture i umjetnosti, koje su teško pogođene pandemijom.