latinica  ћирилица
27/02/2021 |  15:20 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Problem u zaštiti domaće proizvodnje; Poljoprivreda u vrhu prioriteta (VIDEO)

Јedan od najvećih problema u poljoprivredi jeste zaštita domaće proizvodnje, istaknuto je na otvorenom forumu SNSD-a sa udruženjima poljoprivrednika iz Republike Srpske. Naglašeno je da ova oblast zahtijeva velika ulaganja da bi bila konkurentna sa Evropskom unijom koja daje daleko veće subvencije poljoprivednim proizvođačima.
Forum SNSD sa poljoprivrednim proizvođačima - Foto: Facebook
Forum SNSD sa poljoprivrednim proizvođačimaFoto: Facebook

Problema u poljoprivredi nikada ne nedostaje, a pandemija virusa korona još ih je povećala, istakli su predstavnici udruženja poljprivrednika Srpske. Saglasni su da agrarni budžet treba da bude veći, posebno jer će ovogodišnja sjetva biti jedna od najskupljih.

- Stav Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske je da bi u ovoj godini trebalo staviti veći akcenat na subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji i na primarnu proizvodnju, imajući u vidu činjenicu da su brojni poljoprivredni proizvodi pali na nivo otkupnih cijena ispod svih mogućih pragova rentabilnosti - rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, kaže da pčelarima problem stavaraju velike količine uvoznog meda.

- Taj med koju se uvozi je izuzetno niskog kvaliteta. Prošle godine BiH je uvezla blizu 500 tona meda upitnog kvaliteta. U ime Saveza insistiraćemo da inspekcija bolje radi svoj posao, kontroliše med koji se uvozi, ali i med na policama tržnih centara u Republici Srpskoj - rekao je Barašin.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske Boris Pašalić rekao je da poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj bilježi rast, iako je broj gazdinstava manji. Akcenat, smatra, treba staviti na kapitalna ulaganja.

- Želimo da veća sredstva uložimo kao podršku za investicije na farmama i mogu da kažem da smo uspjeli, jer je u posljednje dvije godine uloženo blizu 80 miliona KM sredstava Vlade i proizvođača, a to je veliki iznos za Republiku Srpsku - rekao je Pašalić, koji je i član Glavnog odbora SNSD-a.

Darko Cvijić, predstavnik Udruženja peradara Republike Srpske, istakao je da je resorno ministarstvo prepoznalo značaj peradarstva.

- Preradarstvo u Republici Srpskoj ide unaprijed. Gledajući kako su izgledale prethodne godine, mi smo sada zadovoljni - naglasio je Cvijić.

Branko Mastalo, predstavnik Udruženja povrtara Republike Srpske, rekao je da je pandemija virusa korona uticala i na proizvodnju i plasman povrća.

- Na sastanku smo dobili uvjeravanja da ćemo zajedno rješavati te probleme - naveo je Mastalo.

Prije svega, navedeno je na sastanku, treba zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Predsjednik SNSD- Milorad Dodik rekao da je poljoprivreda u vrhu prioriteta i Vlade Republike Srpske i SNSD-a i da je evidentno povećanje proizvodnje u svim sektorima.

On je dodao da udruženja poljoprivrednika traže uvođenje taksi na svježe i zaleđeno meso i da se u tom pogledu utiče na prerađivače u Republici Srpskoj da sarađuju sa domaćim proizvođačima da bi se obezbijedio kontitnuitet poljoprivredne proizvodnje.

Sredinom naredne sedmice biće organizovan sastanak i sa predstavnicima Udruženjem mljekara.