latinica  ћирилица
27/02/2021 |  20:26 ⇒ 28/02/2021 | 00:37 | Autor: RTRS

Turkovićeva ponovo radi mimo stava Srpske: Pozvala na obilježavanje 1. marta u DKP

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je instrukciju svim šefovima bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava o obilježavanju tzv. Dana nezavisnosti u zemljama prijema, svjesna činjenice da ovaj datum ne samo da nije prihvaćen u Republici Srpskoj, nego i vrijeđa osjećanja Srba i bolan je podsjetnik na početak rata u BiH, piše ATV.
Bisera Turković (Foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Bisera Turković (Foto: @MID_RF)Foto: Twitter

Turkovićeva u instrukciji navodi da "1. mart predstavlja jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj istoriju BiH", uz čestitku tzv. Dana nezavisnosti.

Podsjećamo, u Federaciji BiH se 1. mart obilježava kao tzv. Dan nezavisnosti BiH kada su muslimani i Hrvati proglasili nezavisnu BiH. Oni su tada na referendumu glasali za otcjepljenje od Јugoslavije, a u Sarajevu su muslimani ispred srpske pravoslavne crkve pucali na srpske svatove, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH. Ubijen je otac mladoženje Nikola Gardović i ranjen sveštenik Radenko Mirović, a ubice - koje vlast muslimanskog lidera Alije Izetbegovića nije ni pokušala da identifikuje i kazni - spalile su i srpsku zastavu.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da 1. mart nije praznik u Srpskoj, niti ga doživljavamo kao dan nezavisnosti BiH, jer dan državnosti ili nezavisnosti neke države treba da bude dan koji okuplja, a ne koji razjedinjuje, dan koji pokreće pozitivne emocije, a ne koji asocira na ubijanje i druge strahote, kao što je to slučaj sa BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da 1. mart Republika Srpska neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u Srpskoj.