latinica  ћирилица
01/03/2021 |  13:08 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Izrečene kazne od 12.000 KM

Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, inspektori su u kontrolama protekle sedmice subjektima izrekli kazne u iznosu od 12.000 KM, dok je za jedan objekat izrečena mjera privremene zabrane rada, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com) -
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com)

Republički i inspektori u lokalnim samoupravama obavili su 992 inspekcijske kontrole, a u 10 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju.

Zbog aktuelne zimske turističke sezone nadležni inspekcijski organi nastavili su sa pojačanim nadzorom na Јahorini, gdje protekle sedmice nisu utvrđene nepravilnosti.

Od početka zimske sezone na Јahorini je obavljeno 420 kontrola, od čega je osam bilo sa utvrđenim nepravilnostima, zbog čega su izrečene kazne od 14.000 KM.

U okviru sprovođenja preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona, do sada je kod poslovnih subjekata obavljeno 39.669 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne od 567.000 KM, dok je za 54 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.

Svi raspoloživi kapaciteti Inspektorata Republike Srpske, uz podršku inspektora jedinica lokalne samouprave angažovani su za potrebe pojačanog nadzora nad sprovođenjem vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti na teritoriji Republike Srpske.

Iz Inspektorata navode da će posebna pažnja u narednim danima biti usmjerena na ugostiteljske objekte povodom obilježavanja predstojećeg praznika 8. marta.

Na društvenim mrežama već su objavljeni brojni oglasi ugostiteljskih objekata kojima najavljuju organizovanje proslava uz muziku uživo, te ih Inspektorat poziva da se dosljedno pridržavaju epidemioloških mjera.

Subjekti mogu očekivati učestalije dolaske inspektora na dnevnom nivou, a jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete.

Rad inspektora organizovan je u smjenama, te poslovni subjekti mogu očekivati dolazak inspektora u dnevnim, večernjim i noćnim časovima.

U Inspektoratu skreću pažnju subjektima da pored izricanja novčanih kazni, inspektori imaju ovlešćenje i da zabrane rad poslovnom subjektu na određeni period ukoliko utvrde da se u objektu u kojem se obavljaju djelatnosti ne sprovode zaštitne mjere propisane aktima nadležnih organa, a čiji cilj je sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.