latinica  ћирилица
01/03/2021 |  14:31 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Trivić-Dodig: Pozorište zaslužuje snažniju institucionalnu podršku

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i direktor Narodnog pozorišta Srpske Maja Dodig saglasile su se da nacionalni teatar na osnovu ostvarenih rezultata zaslužuje još veću i snažniju podršku resornog ministarstva.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Trivićeva je rekla da je na sastanku razgovarano o planovima za naredni period u ovoj ustanovi kulture, sa posebnim akcentom na međunarodnu saradnju, koja je posebno značajna da bi umjetnici bili vidljivi van granica Srpske.

- Obilježavanje 90 godina uspješnog rada ove ustanove kulture, koja je najstarija na ovom području, dovoljno govori o tome kakvi su kadrovi prošli kroz nju i koliko je pojedinaca i ansambala obilježilo istorijski period njenog funkcionisanja - rekla je Trivićeva.

Ona je rekla da će sa predstavnicima ustanova kulture u Srpskoj u narednom periodu razgovarati o tome na šta treba obratiti pažnju, kako bi se unaprijedio rad tih ustanova.

Ministarstvo će, navela je ona, u narednom periodu razmotriti prijedloge ustanova kulture iz Srpske o projektima za koje su im potrebna sredstva.

Dodigova je izrazila zadovoljstvo jer su dobri rezultati ostvareni i u periodu krize izazvane pandemijom virusa korona, jer je jedno od rijetkih teatara u regionu koje je izvršilo svoju ulogu u takvoj situaciji.

- Јoš u maju prošle godine smo nastavili sa radom, prilagođavajući se uslovima i datim mjerama, te smo bez obzira na sve te izazove prošle godine u ovu kuću donijeli još devet nagrada i priznanja - rekla je Dodigova novinarima, nakon sastanka sa Trivićevom.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer su na sastanku otvorena mnoga pitanja, koja će doprinijeti da se podrška i saradnja nacionalnog teatra i resornog ministarstva u narednom periodu unaprijedi.

Kada je riječ o izdvajanjima za kulturu iz republičkog budžeta, Dodigova je rekla da je ta sredstva potrebno povećavati u skladu sa mogućnostima.

- Umjetnost ima značajnu ulogu za društvo, pa tako i za Republiku. Svojim kreativnim potencijalom možemo nekada nadomjestiti nedostatak sredstava - rekla je Dodigova.