latinica  ћирилица
01/03/2021 |  15:57 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Rajčević: Naredne godine zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama (VIDEO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se nada da će naredne godine biti izgrađena zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, što će doprinijeti lokalnoj zajednici, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, te cijeloj regiji.
Srđan Rajčević na Palama - Foto: SRNA
Srđan Rajčević na PalamaFoto: SRNA

Rajčević je izrazio nadu da će u ovoj godini biti riješene dozvole za izgradnju objekta, nakon čega bi se, po zaključenju finansijskog aranžmana od oko 4,6 miliona KM, koliko je potrebno za izgradnju i opremanje ovog fakulteta, krenulo sa radovima.

- Vlada Republike Srpske će, u okviru rješavanja infrastrukturnih potreba Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da se posveti ovom pitanju u ovoj godini, tako da očekujem da ćemo već naredne godine imati izgrađen objekat Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta - rekao je Rajčević novinarima, nakon sastanka sa dekanom ovog fakulteta Borislavom Cicovićem.

On je podsjetio da su prošle godine, prilikom posjete Rektoratu Univerziteta, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i on upoznati o infrastrukturnim potrebama ovog univerziteta.

- Radi se o tri projekta, izgradnji zgrade Rektorata i Muzičke akademije, odnosno njihovog trajnog rješavanja smještaja. Drugi projekat se odnosi na studentski dom u Lukavici, koji trenutno teče, a treći na trajno rješavanje smještaja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta - naveo je Rajčević.

Prema njegovim riječima, Cicović ga je, u okviru jedne prezentaciju, upoznao o cijelom projektu izgradnje zgrade Fakulteta.

- Dekan je predvidio dosta sadržaja u okviru Fakulteta - od poluolimpijskog bazena, koji neće biti samo za potrebe ovog fakulteta, već svih građana Pala, do teretane i mnogih drugih infrastrukturnih sadržaja - naveo je Rajčević.

On je naglasio da takvim pristupom Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta može da bude pokretač razvoja, ne samo u akademskom smislu.

- Sigurno je da će sa tim novim sadržajem, u kombinaciji sa Olimpijskim centrom "Јahorina", doprinijeti boljoj vidljivosti samih Pala i cijele regije - naglasio je Rajčević.

Cicović je zahvalio Rajčeviću za posjetu i obilazak lokacije gdje bi trebalo da bude smješten objekat, te pojasnio da dio koji će se raditi, neće biti predviđen samo za studente fakulteta, već i za komercijalnu upotrebu.

- Mi smo se bazirali i na sportsku rekreaciju i sportske sadržaje, kao ekonomski dio. Ovaj projekat je samoodrživ - rekao je Cicović.

Prema njegovim riječima, zgrada Fakulteta imaće oko 2.000 metara kvadratnih, jedan dio će biti u dvorani "Peki", a u dograđenom dijelu će biti bazen, sadržaji dijagnostičkog centra korektivne gimnastike, manje sale, teretana.

Cicović je podsjetio da je trenutno ovaj fakultet smješten na više lokacija - u zgradi Ekonomskog i Pravnog fakulteta na Palama, dok se za praktičnu nastavu koristi dvorana "Peki", te bazen na Јahorini.

On je naveo da Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta na Palama trenutno pohađa 400 studenata, na pet studijskih programa u okviru tri studijska ciklusa.

Današnjem sastanku prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Pale Boško Јugović, predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina, te predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Univerziteta Istočno Sarajevo.