latinica  ћирилица
01/03/2021 |  17:08 | Autor: SRNA

Ćosić: Podrška Vlade Srpske za zgradu Fakulteta fizičkog vaspitanja

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da neće izostati podrška Vlade Republike Srpske za potrebe izgradnje objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama zajedno sa bazenom i pratećim sadržajima.
Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

- U ovoj i idućoj godini zaokružićemo sa Vladom ozbiljan investicioni ciklus koji se odnosi na izgradnju objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, zajedno sa bazenom i svim pratećim sadržajima. Praviće se i u Istočnom Sarajevu objekat zgrade rektorata i Muzičke akademije, te rekonstrukcija studentskog doma - rekao je Ćosić novinarima.

On je istakao veliku zahvalnost Vladi Republike Srpske koja je izdvojila ogromna sredstva za investicije - izgradnju infrastrukturnih kapaciteta fakulteta i studentskog smještaja.

Nakon obilaska dvorane "Peki" sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem, Ćosić je naveo da zahvalnost duguje Rajčeviću koji je uvijek na raspolaganju, te se svi mogu nadati da će polovinom ove godine ili u drugoj polovini početi radovi na izgradnji objekta Fakulteta.

On je dodao da će, kada Univerzitet u Istočnom Sarajevu bude obilježavao 30 godina postojanja, imati riješene sve infrastrukturne pretpostavke, te napomenuo kako će poslije završetka investicionih ciklusa trajno riješiti pitanje smještaja svih fakulteta na području grada Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović izrazio je zadovoljstvo zbog toga što će biti riješen problem smještaja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, a njegovom izgradnjom dobiće mnogo značajnije od onoga što ulažu, jer će u lokalnoj zajednici imati respektabilan fakultet i objekat koji će imati sadržaje i biti na usluzi, ne samo studentima, već i stanovištvu.

- Objekat će imati i komercijalnu svrhu. Zahvaljujući Vladi u narednom periodu ćemo riješiti problem izgradnje - naglasio je Јugović.

On je dodao da se izgradnja zgrade fakulteta realizuje u godini restrikcije i štednje, ali će ipak biti riješena u narednom periodu.

- Imamo korektan odnos sa dekanom ovog fakulteta Borislavom Cicovićem. Mi smo u prethodnom periodu rješavali i njihov podstanarski status i ustupili zemljište da bismo pomogli u izradi projektne dokumentacije i oslobodili fakultet plaćanje rente naknade za spoljašnje uređenje - objasnio je Јugović.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević rekao je da će izgradnja zgrade ovog fakulteta poboljšati studentski standard i zahvalio Vladi Srpske koja je još jednom pokazala da vodi računa o studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci.

On je naveo da će izgradnjom zgrade Fakulteta i projektom izgradnje studentskih domova u Istočnom Sarajevu, zgrade rektorata i Muzičke akademije biti poboljšana upisna politika na fakultetima, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu dobiće poboljšanu infrastrukturu koja će moći da prati standarde u regionu.

Ministar Rajčević sastao se danas sa dekanom Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislavom Cicovićem sa kojim je razgovarao o izgradnji zgrade ovog fakulteta, a sastanku su, pored Ćosića i Јugovića, prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina, te predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Univerziteta Istočno Sarajevo.

Nakon sastanka posjetili su Sportsku dvoranu "Peki" u kojoj će se nalaziti Fakultet za fizičko vaspitanje i sport.