latinica  ћирилица
02/03/2021 |  18:59 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Memorandumom nastavljena briga o mladima bez roditeljskog staranja (VIDEO)

Memorandumom o razumijevanju, koji je potpisan danas u Banjaluci, obezbijeđena je institucionalna podrška mladima bez roditeljskog staranja pri profesionalnoj orijentaciji, osamostaljivanju i uključivanju na tržište rada.
Memorandum zapošljavanja - Foto: RTRS
Memorandum zapošljavanjaFoto: RTRS

Memorandum su potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" iz Banjaluke Vladimir Kajkut i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

U Domu "Rada Vanješević" trenutno je osamdesetoro djece svih uzrasta. Od toga, pet je studenata i dvadesetak srednjoškolaca. Pronalazak posla najveći je izazov za mlade bez roditeljskog staranja koji izlaze iz institucionalne brige, kaže Vladimir Kajkut, direktor Doma.

- Potpisivanjem ovog memoranduma riješićemo upravo taj problem, tako što ćemo našoj djeci u srednjoj školi i na fakultetu obezbijediti adekvatnu praksu, kako bi nakon školovanja dobili posao. Ova tema je kompleksna i o njoj razgovaramo više od godinu dana kako bismo kroz zakonske izmjene ovoj kategoriji mladih omogućili da imaju prednost u odnosu na druge - kaže Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Što lakši put do posla i osamostaljivanja djece bez roditeljskog staranja, cilj je ovog memoranduma, ističe i resorni ministar.

- Unija udruženja poslodavaca uključena je kako bi se pronašao način da poslodavci djeci bez roditeljskog staranja, dok su u srednjoj školi, a shodno njihovim interesovanjima, obezbijede praksu u kompanijama - istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Upravo će se ovim putem pokušati proširiti baza poslodavaca koji će djecu bez roditeljskog staranja od drugog razreda srednje škole primiti na praksu, ističe predsjednik Unije udrušenja poslodavaca.

- Nastojaćemo da to bude plaćena praksa s ciljem da ta djeca ostanu u preduzećima, te da do navršene 21. godine postignemo da oni ne budu socijalni problem - poručio je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Sandra Gojković Arbutina, predstavnik Udruženja "Misli pozitivno", ističe važnost izlaska iz Doma u novi život.

- To nam je i bio cilj, jer kada izađu iz Doma, gdje su bili zaštićeni, nije im lako da se snađu u svijetu punom izazova, bez podrške i pomoći, te nam je bilo važno da im omogućimo da se društvo o njima brine još tri godine - kaže Gojković Arbutina.

Ona je, kao predstavnik udruženja koje je dio projekta, izrazila zadovoljstvo što mladi bez roditeljskog staranja kada napune 18 godina više nisu biti prepušteni sami sebi.