latinica  ћирилица
03/03/2021 |  20:36 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Dodik htio uključiti DŽaferovića i Komšića u nabavku "sputnjika"

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da se Republika Srpska okrenula i dogovoru sa Rusijom za nabavku vakcine "sputnjik" i da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik htio da u tu nabavku uključi i druga dva člana Predsjedništva, ali da nije dobio odgovor.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Bursaćeva je navela navela da trenutno nema nikoga ko bi mogao biti proglašen odgovornim zbog toga što na nivou BiH nije nabavljena vakcina protiv virusa korona.

- U Republici Srpskoj počela je inicijalna vakcinacija zdravstvenih radnika, aktivnosti se odvijaju i dalje - rekla je Bursaćeva i dodala da je u postojećem zakonskom okviru u Srpskoj dozvoljeno i moguće zakonito nabavljati vakcine.

Prema njenim riječima, ne postoji ništa što sprečava i Federaciju BiH /FBiH/ da pristupi pregovaračkom postupku za nabavku vakcina.

- Male zemlje su prevarene u ovom trenutku. Povjerovale su u međunarodnu solidarnost i funkcionalnost mehanizama poput "Kovaksa". Mi smo zadržali neki zdravstveni sistem koji je socijalno orijentisan, zasnovan na solidarnosti - rekla je Bursaćeva za N1.

Ona je ukazala na činjenicu da je vakcina roba i da su se veliki proizvođači, trgovci, očito počeli tržišno orijentisati, a ne solidarisati.

Prema njenim riječima, BiH je na nivou Savjeta ministara i pregovorima koji su vođeni ispoštovala sve, a očito je da su se proizvođači usmjerili na neke druge kupce koji su mogli više da plate.

Govoreći o ruskoj vakcini, Bursaćeva je navela da neki politički subjekti nekada više slušaju šaptače oko krugova i ambasada, a ne provjere.

- Za nas koji dolazimo iz medicine, imate naučni časopis "Lanset". Kada je on objavio pozitivno mišljenje o "sputnjiku", to je za nas nešto o čemu se dalje ne pregovara - rekla je Bursaćeva.

Bursaćeva je kao prešokantnu ocijenila izjavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao vakcine "AstraZeneka" BiH.

- Tako maliciozno govoriti o "Astra Zeneka" vakcini i zašto neko od nas misli da je značajniji od stanovnika Indije, Kine ili afričkih zemalja? Loše osobine se iskazale - istakla je Bursaćeva.

On je ocijenila da je Vučić pokazao da je Srbija zemlja koja ima državničku tradiciju, a za njegov gest je rekla da je gest krajnje dobre namjere prema susjednoj zemlji.