latinica  ћирилица
09/03/2021 |  16:54 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Svaka treća žena izložena nasilničkom ponašanju

Gotovo svaka treća žena širom svijeta je tokom svog života bila podvrgnuta fizičkom ili seksualnom nasilju, te kriminalnom ponašanju koje je uvećano tokom pandemije, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.
Nasilje nad ženama - Foto: RTRS
Nasilje nad ženamaFoto: RTRS

SZO je od administracija širom svijeta zatražila da spriječe nasilje, poboljšaju usluge za žrtve i da se bore protiv ekonomske nejednakosti koja često ostavlja žene i djevojke u odnosima ispunjenim zlostavljanjem.

Zvaničnici SZO ističu da bi dječaci u školama trebalo da uče o potrebi obostranog poštovanja u odnosima i saglasnosti u seksu.

- Nasilje protiv žena je endemično u svakoj zemlji i kulturi, nanosi štetu milionima žena i njihovim porodicama, što je uvećano tokom pandemije . istakao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Prema podacima u istraživanju, oko 31 odsto žena između 15 i 49 godina ili do 852 miliona žena izloženo je fizičkom ili seksualnom nasilju. Istraživanjem su obuhvaćeni nacionalni podaci i istraživanja od 2000. do 2018. godine.

U istraživanju se ističe da su suprug ili intimni partner najčešći počinioci, a da se veliki broj žrtava nalazi u najsiromašnijim zemljama. Prave brojke su vjerovatno mnogo veće zbog neprijavljivanja seksualnog zlostavljanja.

Јedan od autora izvještaja Klaudija Garsija Moreno istakla je da su podaci veoma šokantni i predstavljaju poziv za buđenje vlastima da učine mnogo više u sprečavanju nasilja.

Prema njenim riječima, u pojedinim regionima više od polovine žena se u nekom trenutku suočava sa nasiljem, pri čemu je pomenula Okeaniju, potsaharsku Afriku i južnu Aziju.

Najniža stopa nasilja je u Evropi, do 23 odsto.

SZO upozorava da nasilje počinje u "zabrinjavajuće mladim" godinama.

Morenova je napomenula da svaka četvrta djevojčica između 15 i 19 godina koja je bila u odnosima suočila se sa fizičkim ili seksualnim nasiljem.