latinica  ћирилица
22/03/2021 |  19:08 ⇒ 23/03/2021 | 08:06 | Autor: RTRS

Zdravstveni radnici na izmaku snaga, bolnički kapaciteti skoro popunjeni (VIDEO)

Broj pacijenata na bolničkom liječenju, oboljelih od kovida, u Srpskoj ponovo je veći od 1.000. Borbu sa virusom korona izgubilo je još 16 stanovnika. Od 786 laboratorijskih uzoraka, novooboljelih je 213. U Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske prekinut je operativni program i rad ambulanti. Situacija je krajnje ozbiljna!
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske danas je prekinut operativni program i rad ambulanti, rekla je načelnica Urgentnog centra UKC Republike Srpske Slavica Zeljković.

Zeljkovićeva je naglasila da to znači da svi pacijenti koji trebaju na redovne i kontrolne preglede ne mogu da idu kod ljekara.

- Na žalost, došli smo u situaciju da ako se nešto ne dogodi i ako nas građani ne podrže u ovome što radimo, mi ćemo vrlo brzo doći u situaciju, nećemo imati ni prostora, a ni ljudstva da primimo ne samo kovid već i nekovid pacijente - istakla je Zeljkovićeva.

Povećanje broja pacijenata ne prati i povećanje broja zdravstvenog kadra. U Odjeljenju za kovid Urgentnog centra nema slobodnog mjesta. To najbolje ilustruje podatak da pacijenti čekaju i u sanitetskim vozilima.

Medicinska sestra Kovid urgentnog centra UKC-a Nataša Mijatović istakla je da na ovom odjeljenju nema nijednog slobodnog mjesta, te da pacijente smještaju po bolničkim hodnicima, dok im ljudi umiru na rukama.

Ona je naglasila da zdravstveni radnici rade bez slobodnog dana i apelovala na sugrađane da imaju strpljenja i poštuju preporučene epidemiološke mjere.

Kolaps prijeti i u Bolnici Trebinje i Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

- Ovo nećemo moći izdržati, već smo u situaciji da moramo otvoriti još jedno kovid-odjeljenje, jer imamo veliki priliv pacijenata iz Trebinja i drugih opština Hercegovine - rekao je doktor Nemanja Ilić.

Veliki priliv pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u bolnici u Prijedoru.

- Imamo povećan broj pacijenata iz Dubice, Kostajnice, Oštre Luke, čak i Sanskog Mosta. To su sve teške kliničke slike, pacijenti su na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, koji zahtijevaju veliku zdravstvenu njegu i neophodan je stalan zdravstveni nadzor nad njima. Njihovo stanje se mijenja iz sekunde u sekundu - izjavila je glavna sestra u Bolnici “Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru Biljana Majkić.

Medicinsko osoblje u Fočanskoj bolnici strahuje da za koji dan neće moći pružiti pomoć svim oboljelim od kovida.

- Mi smo na izmaku snaga. Borimo se da izađemo na kraj. Molimo sugrađane da nam pomognu da izađemo što prije iz ovoga - apelovao je medicinski tehničar Boško Drakul.

U ovim teškim situacijama, zdravstveni radnici pružaju podršku jedni drugima i jedinstveni su u borbi protiv virusa korona.

- Dobro je što bolnice imaju podršku institucija Srpskoj, te što je dogovoreno da će ona u narednom periodu biti i veća. Svakodnevno smo u zasjedanju, a tako će biti i u narednom periodu - rekao je direktor Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović.

Bolnice Srpske nisu ni izašle iz drugog talasa epidemije, a već su ušle u treći koji je sa težom kliničkom slikom i duže je liječenje pacijenata, pojašnjava resorni ministar. Napominje da u kovid režim rada prelazi Bolnica Gradiška, a UKC je u alarmantnom stanju.

- U pojedinim bolnicama imamo alarmantnu situaciju s obzirom na broj pacijenata koji treba da zbrinjavaju, te smo usaglasili rad svih bolnica, kako bismo u slučaju potrebe mogli da pacijente iz jedne šaljemo u drugu bolnicu - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. 

Za sve one koji ne vjeruju u alarmantnu situaciju medicinsko osoblje poručuje da dođu da im pomognu. Ako nisu medicinske struke nema veze, mogu pomoći da hrane pacijente kad im sklone kiseonik na 10 minuta da bi nešto pojeli.