latinica  ћирилица
23/03/2021 |  14:00 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Milivojević traži osnivanje srpske kulturne institucije, SDP protiv

Zamjenik predsjednika mostarskog Gradskog vijeća Velibor Milivojević /SNSD/ zatražio je na današnjoj sjednici da se u plan ovogodišnjeg rada Gradskog vijeća uvrsti odluka o osnivanju institucije od značaja za očuvanje i razvoj kulturnog identiteta srpske zajednice u Mostaru, čemu se usprotivio Arman Zalihić iz SDP-a koji je tražio da ta tačka bude skinuta sa dnevnog reda.
Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Velibor MilivojevićFoto: SRNA

Zaključak o osnivanju ove institucije donesen je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća 2012. godine.

Arman Zalihić iz SDP-a zatražio je skidanje ove tačke sa dnevnog reda, jer je smatra kontraproduktivnom i usmjerenom protiv građana.

- Treba ukidati nacionalne predznake kulturnih institucija i one moraju biti dostupne svim građanima, što sada nisu, pa i građanima srpske nacionalnosti. Kada Milivojević predloži vraćanje imena Alekse Šantića Gimnaziji Mostar, vraćanje imena Svetozara Ćorovića Osnovnoj školi na Šehovini, ukidanje naziva ulica koje nose imena zvaničnika NDH, ja ću ga podržati - naveo je Zalihić.

On smatra da stvaranje novih nacionalnih institucija, a ne ukidanje postojećih, vodi novoj dezintegraciji grada.

- Јoš samo fali da Narodno pozorište nazovemo bošnjačko. Protiv sam i tražim da se ova tačka skine sa dnevnog reda - naveo je Zalihić.

On je rekao da su Srbi dali najveći doprinos kulturnom razvoju Mostara, ali da su Šantić, Ćorović i svi drugi kulturno nasljeđe grada i treba da budu vraćeni i u Narodno pozorište i u "Kosaču" i sve druge kulturne institucije, a da osnivanje srpske kulturne institucije nije put.

- Ovim se betoniraju nacionalne priče, onda nećemo imati kulturu Mostara, već bošnjačku, srpsku i hrvatsku kulturu - ocijenio je Zalihić.

Milivojević je odgovorio Zalihiću da bi bilo dobro kada bi SDP u cijeloj BiH promijenio sporne nazive ulica - od Sarajeva pa nadalje, te istakao da osnivanje jedne institucije sa srpskim predznakom u Mostaru ne ruši multietničku sliku grada.

On je naglasio da se sredstvima grada Mostara finansira veliki broj institucija kulture, ali da nijedna nije doprinijela očuvanju kulturnog identiteta srpskog naroda. Milojević je istakao da bi kroz ovakvu instituciju i srpska zajednica došla do sredstava koje nije imala sve ove godine.

- Dok mi sačekamo to za šta se vi zalažete nećemo imati šta sačuvati. Srpska zajednica u Mostaru bila je od onih koja je, ako ne najviše, onda mnogo doprinijela kulturi i istoriji ovog grada. Ne vidim zašto bismo se odrekli nacionalnog identiteta ili vjerske pripadnosti. Želimo da sačuvamo ono što je Mostar bio. Ni kuća Svetozara Ćorovića nije sačuvana ni promovisana kako bi trebalo da bude - rekao je Milivojević.

Milivojević kaže da će rado podržati bilo kakvu kulturnu manifestaciju koja dolazi iz bilo kojeg naroda.

- To što nešto pripada nekom narodu ne treba biti kamen spoticanja. To što ćemo imati nacionalne institucije sigurno neće smetati Mostaru - naglasio je Milivojević i podsjetio da je i sam u predizbornoj kampanji isticao značaj građanskog i multietničkog.

Osnivanje ovakve institucije nije planirano Nacrtom budžeta Mostara za 2021. godinu.