latinica  ћирилица
26/03/2021 |  09:37 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Obilježavanje 29 godina od stradanja Srba u Sijekovcu

U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu kod Broda, uz ograničen broj prisutnih, počela je liturgija povodom obilježavanja 29 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila, koji su u ovom selu počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.
Liturgija u Sijekovcu - Foto: SRNA
Liturgija u SijekovcuFoto: SRNA

Nakon liturgije služen je pomen poginulim srpskim civilima.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-ploče.

Pomenu su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, u kojoj će biti narodni poslanici Igor Žunić, Gordana Vidović i Stevo Јoksimović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić potvrdio je Srni da će nakon liturgije uslijediti osveštanje podignutog krsta, ispred kojeg će ubuduće biti obavljano polaganje vijenaca i cvijeća.

Vidić je rekao da očekuju dolazak Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, koji će osveštati novosagrađeni krst.

Očekuje se da će pomenu prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, opštine Brod, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske i građani.