latinica  ћирилица
02/04/2021 |  14:49 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Dokumentarcu "Teslin narod" dvije nagrade na festivalu u Oklahomi

Dokumentarno-igrani film "Teslin narod" Željka Mirkovića, koji govori o više od 70 istaknutih Srba u Americi, među kojima i Nikoli Tesli, osvojio je dvije nagrade na osmom Filmskom festivalu "Red Dirt" u Stilvoteru, u američkoj saveznoj državi Oklahoma.
Film "Teslin narod" - Foto: Screenshot/YouTube
Film "Teslin narod"Foto: Screenshot/YouTube

Mirkovićev film je nagrađen kao najbolji dokumentarni dugometražni film, a nagradu je dobio i najpoznatiji i najcjenjeniji srpski glumac u Holivudu DŽek Dimič, koji je u igranim segmentima odigrao lik Tesle i proglašen najboljim glumcem, javio je portal srpske dijaspore u SAD "Serbian tajms".

U ovom filmu, koji se 2019. godine kvalifikovao za Oskara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, pojavljuje se više od 70 istaknutih Srba, koji su svojim radom i dostignućima obilježili SAD.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji "Optimistik filma" i Radio-televizije Srbije, na inicijativu Fondacije "Tesla sajens" iz Filadelfije.

Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savjet za kreativne industrije premijera Srbije Ane Brnabić, kao i Filmski centar Srbije.

Film "Teslin narod" predstavlja putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo prije više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba, osim Nikole Tesle i Mihajla Pupina, gledaoci će upoznati i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdaniča, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka, srpske inženjere tvorce svemirskog "Apolo" programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u američku istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi DŽordžu Fišeru /Đorđu Šagiću/ koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca" , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena DŽi Aj DŽo igračka napravljena po uzoru na srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo SAD, gdje su dijelom živjeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije.

Priča o njima nije samo priča o njihovom uspjehu, to je i priča o cijelom srpskom narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

DŽek Dimič je jedan od rijetkih srpskih glumaca koji može da se pohvali uspjehom u Holivudu.

On je ostvario do sada više od 80 uloga na filmu, televiziji i pozorištu na četiri jezika i četiri dijalekta na engleskom jeziku.

Poznat je po zapaženim ulogama u američkim serijama "Red i zakon", "Havaji 5-0", "Kasl", "Odstrel", "Lilihamer", CSI, "Elementarno", "Startap", "Crna lista", "Teslin narod" i "Brejn ded".