latinica  ћирилица
02/04/2021 |  16:49 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Draganu Stojanoviću nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku

U Matici srpskoj u Novom Sadu danas je piscu Draganu Stojanoviću uručena prestižna književna nagrada "Beskrajni plavi krug" za najbolji roman na srpskom jeziku u 2019/2020. godini pod nazivom "Tamna pučina".
Dragan Stojanović (foto: M. Anđela) - Foto: Novosti.rs
Dragan Stojanović (foto: M. Anđela)Foto: Novosti.rs

O dobitniku nagrade jednoglasnu odluku donio je žiri koji su činili Aleksandar Јovanović /predsjednik/, Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Јelena Marićević Balać i Nebojša Lazić.

U nagrađenom romanu prati se sudbina glavnog junaka i njegove porodice od proljeća 1914. do 10. aprila 1941. godine.

Stojanoviću je priznanje uručio predsjednik Matice srpske Dragan Stanić koji je tom prilikom podsjetio na riječi čuvenog srpskog pisca Miloša Crnjanskog, po čijem je romanu nagrada dobila ime.

- A Crnjanski je svojevremeno upozorio: Ne smijemo postati kolonija strane knjige. O tome nam svjedoči djelo profesora Stojanovića, koji se bavi svjetskom književnošću, dakle piscima iz raznih kultura. Stojanović to, međutim, uvijek čini sa dubokom ukorijenjenošću u srpskoj književnoj kulturi i njenoj osobenosti - rekao je Stanić.

Predsjednik žirija Aleksandar Јovanović ukazao je na bitna svojstva Stojanovićevog romana "Tamna pučina".

- To su poštovanje priče, njene zavodljivosti, ali i zatamnjenosti pripovedanja u kome su vrijeme i prostor događanja ugrađeni u našu istorijsku i nacionalnu sudbinu. Roman je slika svijeta prožeta brojnim misaonim linijama. To Stojanovića svrstava među najznačajnije stvaraoce u u savremenoj srpskoj književnosti - rekao je Јovanović.

Stojanović je istakao značaj nagrade koju je dobio, jer se ona odnosi na cjelokupno srpsko književno područje, čime se daje veliki doprinos jedinstvenosti tog prostora i skreće se pogled na njegovu širinu.

- Posljednjih decenija se po ko zna koji put radilo, a dosta je nažalost i urađeno, na drobljenju ne samo srpskog književnog prostora. Postavljene su svakakve granice, svakakvi jazovi i prepreke u doba evropskih i drugih integracija. Razlozi svemu tome su i u nama, ali još više u naletima spoljnih vihora - upozorio je Stojanović.

Nagrada "Beskrajni plavi krug" ustanovljena je 2019. godine u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo stvaralaštvo uz želju da nagrađivanjem djela sa cjelokupnog srpskog književnog prostora ona bude podstrek ukupnoj srpskoj književnosti.

Žiri za dodjelu nagrade čine i članovi iz Crne Gore i Republike Srpske.