latinica  ћирилица
03/04/2021 |  22:01 | Autor: SRNA

Kozomara: Komšić ponovo pokazao koliko je neodgovoran i neozbiljan

Slanjem nezvaničnog pisma, takozvanog "non pejpra" na više briselskih adresa, u kome se za političku krizu u BiH optužuju Srbija, Hrvatska i Rusija, a uz njih i političke partije Srba i Hrvata u BiH, HDZ i SNSD, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je još jednom pokazao koliko je neodgovoran i neozbiljan, ističe politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara.
Željko Komšić u Generalnoj skupštini UN - Foto: Screenshot
Željko Komšić u Generalnoj skupštini UNFoto: Screenshot

"Sputnjik" prenosi da je slanjem pisma na više adresa u Briselu, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić načinio veliku grešku, da je ovim potezom sebi pucao u nogu, te da će pismo, s obzirom na ono što su BiH poručili ambasadori zemalja Kvinte i američki državni sekretar Entoni Blinken, završiti u korpi za smeće.

Kozomara napominje da Komšić, koji je član Predsjedništva BiH, istupa samostalno, što nije dozvoljeno Ustavom BiH, već je to dozvoljeno samo predsjedavajućem Predsjedništva.

- On /Komšić/ očigledno izvršava nalog svog mentora /lider SDA/ Bakira Izetbegovića, i zalaže se za "građansku državu" u kojoj bi se potpuno negirala nacionalna struktura BiH, odnosno njena dejtonska struktura o dva entiteta i tri naroda. Građanska država, to je svima jasno, nije moguća u BiH, nije bila moguća ni u bivšoj Јugoslaviji koja je bila koliko-toliko uređena, pa je, ipak, morala da pukne po nacionalnim šavovima - ocjenjuje Kozomara.

Kozomara ističe da ovaj Komšićev potez pokazuje i to ko koči napredovanje BiH prema EU.

Prema Kozomarinim riječima, zemlje Kvinte su očigledno shvatile svu stupidnost Komšićevog istupa i odgovorili su mu kratko, onako kako je to učinio i američki Stejt department u pismu trojici članova Predsjedništva – nema nikakvih stranih miješanja u promjene unutrašnjeg uređenja BiH, nego svi moraju da sjednu i između sebe se dogovore.

- Uz to, iz pisma Stejt departmenta vidi se šta u BiH zanima Amerikance – ništa što je u interesu Bošnjaka – primjena presude iz slučaja `Sejdić-Finci`, kao i da se Dom naroda BiH u Federaciji BiH bira tako da i Srbi iz tog entiteta u njemu mogu da imaju svoje predstavnike - ističe on.

Kozomara podsjeća da je političko rukovodstvo u BiH izbjegavalo da kritikuje Rusiju iz dva razloga – zbog gasa, od koga FBiH zavisi više nego Republika Srpska, kao i zato što je ruska vakcina, uz kinesku, jedina dostupna za građane BiH.

- Međutim, poslije pisma ruskog ambasadora i poslije nekoliko njegovih istupa u sarajevskim medijima, oni i dalje ne napadaju. Ali, zato mislim da je Bakir Izetbegović naredio svom đaku Komšiću, koga su, kao što je poznato, Bošnjaci izabrali za hrvatskog člana Predsjedništva, da tako istupi, da bi sutra mogao da kaže kako se ne slaže sa tim ako bi Rusija radikalnije reagovala na ovako teške optužbe - smatra Kozomara.

Dok je Komšićev napad na Hrvatsku izazvan traženjem te zemlje da na predstojećem samitu EU jedna od tema razgovora lidera Unije bude stanje u BiH, napad na Srbiju izazvan je, prema mišljenju Kozomare, isključivo zbog nevjerovatno velikog odziva građana BiH na poziv srpskog državnog rukovodstva da se vakcinišu u Srbiji.

- U ovdašnjim medijima iznošene su pohvale i zahvalnost Srbiji što je građanima BiH omogućeno da sačuvaju zdravlje. To je vjerovatno duboko pogodilo Komšića, jer, sve što se pozitivno govori o Srbiji, za njega je neprijateljski čin - kaže Kozomara.

Komšić je poslao pismo institucijama EU u kome je optužio HDZ Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika da kroz reformu Izbornog zakona BiH nastoje da "zacementiraju etnički temeljenu politiku koja eskalira u populistički totalitarizam", posebno kroz stvaranje etnički čistih izbornih jedinica, što asocira na stvaranje "trećeg entiteta".

U pismu navodi da očekuje veću pomoć u pogledu NATO-a integracija kao i "suzbijanje negativnog ruskog uticaja i njihovog narativa da je BiH država sa dva entiteta i tri naroda, te da će oni prihvatiti ‘sve što se tri naroda dogovore’, što nije demokratski izraz i uvodi elemente sistemske diskriminacije i nestabilnosti u radu državnih institucija".

Komšić je ukazao na, kako je naveo, "rastući ruski uticaj u BiH, kroz retoriku i aktivno djelovanje prema pojedinim političkim akterima", što, smatra, nije moguće kvalitetno riješiti bez aktivnijeg angažmana zvaničnika EU iz Brisela.