latinica  ћирилица
05/04/2021 |  16:22 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Poziv Savjetu ministara da podrži uvođenje prelevmana i carinskih stopa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je Srni da očekuje da će na sjednici Savjeta ministara u četvrtak, 8. aprila, biti usvojena odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Ponovo apelujem na kolege iz Savjeta ministara da na sjednici u četvrtak podržimo uvođenje predloženih zaštitnih mjera, u skladu sa definisanom politikom zaštite domaće proizvodnje. To je odluka na čijem usvajanju insistiram i za koju ću glasati, prvenstveno u interesu domaćih poljoprivrednika - poručio je Košarac.

On je podsjetio na jedinstven stav primarnih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH koji se zalažu za uvođenje predloženih zaštitnih mjera, budući da im uvoz svježeg i rashlađenog mesa predstavlja veliki problem u poslovanju, posebno u aktuelnim epidemiološkim uslovima.

- Zbog toga je važno da Savjet ministara podrži uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine, kako bismo dali vjetar u leđa i pomogli domaćim poljoprivrednim kapacitetima. Time u praksi provodimo politiku zaštite domaće proizvodnje na korist naših primarnih proizvođača - istakao je Košarac.

On je napomenuo da podaci nadležnih institucija govore da je prije stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, vrijednost uvezenog svježeg i rashlađenog mesa na godišnjem nivou bila oko 40.000 KM, dok je danas taj iznos oko 90 miliona KM.

- Ovo je jasan pokazatelj da moramo hrabro, transparentno i odgovorno ući u pregovore sa Evropskom komisijom. Danas, recimo, ni u Srbiju ni u Crnu Goru ne može se uvesti meso bez plaćanja određenih obaveza, dok se jedino u BiH svježe i rashlađeno meso uvozi bez opterećenja. Zašto je to tako? Zašto što je ranija struktura na loš način ispregovarala SSP sa Evropskom komisijom, štiteći neke druge proizvođače - naglasio je Košarac.

On je naglasio da takva praksa mora biti promijenjena u interesu domaćih poljoprivrednika.

- Nije nam namjera da pravimo poremećaje na tržištu, niti da onemogućimo uvoz mesa, ali određene obaveze moraju biti plaćene - rekao je on.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije u BiH treba da intenziviraju pregovore sa Evropskom komisijom i o drugim temama od značaja za domaći poljoprivredni sektor.

- Moramo biti ravnopravan partner sa EU i bez kompleksa pregovarati o boljim uslovima za naše poljoprivrednike. Danas imamo situaciju da je uvoz žive stoke iz EU u BiH odobren, ali da BiH ne može izvesti meso od te žive stoke iz EU. To je praksa koju moramo promijeniti - naveo je Košarac.

On je podsjetio da je Evropskoj komisiji dostavljen upitnik BiH za izvoz crvenog mesa na evropsko tržište, te dodao da očekuje da će EU pozitivno odgovoriti na ovaj zahtjev.

- To će biti jak podsticaj za razvoj i nastavak poslovanja domaćih proizvođača i prerađivača, ali i značajan doprinos naporima nadležnih entitetskih institucija u kreiranju politika razvoja, suFinansiranja i podsticajnih mjera za poljoprivredni sektor - zaključio je Košarac.