latinica  ћирилица
05/04/2021 |  18:57 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Tužilaštvo započelo istragu o respiratorima (VIDEO)

Visok stepen smrtnosti inficiranih posljednjih dana, sve glasnije pritužbe pacijenata i njihovih porodica na tretman, te pismo anesteziologa kojim upozoravaju na efikasnost sumnjivih respiratora, koje je za 10,5 miliona maraka nabavila firma "Srebrena malina", dodatno su zakomplikovali situaciju. Sarajevsko Tužilaštvo započelo je istragu, a Kantonalna vlada zatražila povlačenje iz upotrebe spornih respiratora. Menadžment Kliničkog centra, međutim, zaprijetio je tužbama medijima koji su pismo objavili. Tvrdi da je to uznemiravanje javnosti.
Tužioci i istražitelji (foto: radiosarajevo.ba) -
Tužioci i istražitelji (foto: radiosarajevo.ba)

Ko će u čiji kabinet na sastanak - Sebija Izetbegović kod kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića ili on u svježe sređeni direktorkin, u Kliničkom centru, bila je dilema nakon dvosmjernih hitnih poziva i dvodnevne žustre medijske prepiske. Riješena je rano jutros. Dva časa razgovora u Kantonalnoj vladi i odlazak Izetbegovićeve bez riječi. Nije mogla, kaže odmah, da složi misli. Koji sat kasnije "složila" je i misli i 30-ak ljekara u zaleđu. Pojavila se i jedan od autora pisma, koje je kažu trebalo da bude samo internog karaktera.

- To je uobičajen način na koji mi komuniciramo. Stojim iza onoga što je napisano, ali mislim da je to nešto što trebamo mi rješavati unutar kliničkog centra - naglasila je doktorica Lejla Vidović, koautor pisma.

A opisano je katastrofalno stanje u zdravstvenoj ustanovi s akcentom na respiratore koje je nabavila "Srebrena malina". Nemaju dovoljan protok niti kontinuiranu oksigenaciju. Ne daju mogućnost praćenja neophodnih parametara ventilacije i kako je, u pismu navedeno, ne mogu se koristiti za specifično respiratorno patološko stanje Kovid pacijenata.

- Dok god imamo ovaj sertifikat koji je validan i dok god imamo verifikacioni list od Verlaba - kaže Sabija Izetbegović.

Iz Verlaba su međutim i ranije upozoravali kako se sporni respiratori mogu koristiti kratkotrajno u kolima hitne pomoći - prilikom transporta pacijenata, ali nikako dugoročno - u jedinicama intenzivne njege.

- Za intenzivnu njegu bi se trebali koristiti uređaji koji su označeni kao intenziv care, odnosno critical care aparati. To je potpuno druga vrsta aparata. To što su aparati prošli verifikaciju ne mijenja njihovu namjenu. To je vrlo bitno - kaže Almir Badnjević, direktor Verlab-a.

No čim je menadžment okončao dugotrajno obraćanje novinarima, u Klinički centar ušli su tužioci i istražioci. Kantonalno tužilaštvo, uz podršku Tužilaštva BiH, formiralo je predmet. A dok oni utvrđuju upotrebljivost spornih respiratora i njihovu navodnu štetnost po zdravlje i život pacijenata, kao i druge, u pismu navedene, probleme u funkcionisanju Kovid odjela, porodice pacijenata sve glasnije i bolnije svjedoče.

 - Ubiše mi muža koji je došao, sklekove pravio, kaže nije meni ništa. Vidjela sam sada kako izgleda, meni ne mogu slagati da ga nisu ubili, isključili nije bilo kisika, vakuum uključili i čovjek se ugušio. Možda me malo bijes tjera, ali zaista ne mogu biti mirna. Ovo zaista nema smisla - kaže Đula Hasić.

Za sedmodnevne hospitalizacije, nije uspjela kaže ni rezervnu garderobu da mu dostavi. A htjela je Đula, da supruga Muharema transportuje u Švajcarsku. Da se kao švajcarski državljanin tamo liječi. U toj državi je i Đula skoro dvije decenije radila u zdravstvu. No za Muharema je kasno. Preminuo je prije dva dana. Da li je i on bio priključen na sporne respiratore, trebalo bi da utvrdi istraga, jer Hasići najavljuju tužbu.