latinica  ћирилица
07/04/2021 |  07:36 ⇒ 15:43 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Ponašanje SDA vodi u novu blokadu

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da SDA nema nijedan razlog da blokira popunjavanje pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, jer je jasno da ta funkcija pripada kadru iz Republike Srpske, ali da će, ako se upute u te vode, to dodatno zakomplikovati odnose i političku situaciju u BiH, a krivci će biti isključivo oni.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

Ona je upozorila da blokade bez razloga mogu samo pogoršati odnose u BiH.

- Ta pozicija pripada nekome iz reda ostalih iz Republike Srpske. I to je jasno. Imali smo već na djelu razna uslovljavanja u proteklom periodu i to nas je dovelo u stanje nefunkcionalnosti. Ko god ima namjeru da blokira, neka se smatra odgovornim za dodatnu nefunkcionalnost institucija - istakla je Bursaćeva za "Glas Srpske".

Prema njenim riječima, kada se priča o blokadi, ne može se pričati samo o jednoj instituciji.

- Očito da su iz SDA u javnost izašli sa stavovima koji nisu prije toga ničim izazvani, te pokazuju svoju namjeru uslovljavanja. Mi nemamo namjeru da prihvatamo uslovljavanja - poručila je Bursaćeva.

Komentarišući stavove SDA, ona je navela da su u ovoj stranci rekli da ne prihvataju određeno ime, a to ime se još nije zvanično ni pojavilo.

Bursaćeva kaže da taj prijedlog treba da bude iz SNSD-a i stranaka koje su uz njega, navodeći da očekuje prihvatanje bez uslovljavanja.

Komentarišući to što se često povlači paralela da će kadru iz Republike Srpske pripasti Lučićeva fotelja ako Senad Bratić /SDA/ bude vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, ona je napomenula da tu nema paralele jer je riječ o različitim nivoima vlasti.

- SDA nije učestvovala u formiranju Vlade Republike Srpske, niti je dio većine u Narodnoj skupštini, a SNSD učestvuje u formiranju Savjeta ministara. Prema tome, to se ne može porediti - smatra Bursaćeva.

Predstavnički dom je po zahtjevu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije smijenio Miloša Lučića sa pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je DNS, stranka čiji je član, raskinula partnerstvo sa SNSD-om i vladajućom koalicijom u Srpskoj. Tu odluku, kako bi stupila na snagu, treba sutra da potvrde i delegati Doma naroda.