latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:05 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Popović: Njemački ambasador da se izvini srpskom narodu za izrečene uvrede

Predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović smatra da njemački ambasador u Beogradu Tomas Šib treba da se izvini srpskom narodu zbog uvredljive izjave da je Srbiju trebalo bombardovati 1999. godine da bi se "spriječio genocid".
Nenad Popović - Foto: TANЈUG
Nenad PopovićFoto: TANЈUG

Popović ocjenjuje da ova izjava njemačkog ambasadora predstavlja vrhunac cinizma i nastavak kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi kao genocidan.

- Zahtevamo od nemačkog ambasadora da se izvini srpskom narodu za izgovorene uvrede, ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Srbiji - rekao je Popović, koji je i ministar za tehnološki razvoj i inovacije Srbije.

On je naglasio da je posebno perfidno što je Šib tako nešto rekao u danima kada srpski narod obilježava osam decenija od bombardovanja Beograda koje su izvršili nacistički bombarderi, prenijeli su beogradski mediji.

Popović je dodao da je riječ o još jednom pokušaju falsifikovanja istorije, gdje jedan predstavnik njemačke nacije, koja je odgovorna za milione mrtvih u Prvom i Drugom svjetskom ratu, pokušava da Srbe proglasi za genocidan narod i agresore.

- Podsećam ambasadora Šiba da je srpski narod i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata baš od Nemaca preživeo genocid, od Mačve 1914, Kragujevca i Kraljeva 1941. godine do Јasenovca gde su ustaše, pod nacističkom zaštitom, zverski ubijale srpsku decu - naveo je Popović.

Ambasador Njemačke u Beogradu Tomas Šib je ranije rekao da je bombardovanje Јugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečili "humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu".