latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:48 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Bevanda: Zlonamjerne tvrdnje poslanika Nešića

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da nepoznavanje procedura poslanika DNS-a u Predstavničkom domu paralamenta BiH Nenada Nešića nije opravdanje da se medijima daju netačne i zlonamjerne informacije o radu bilo koje institucije BiH, a time ni Ministarstva finansija.
Vjekoslav Bevanda (Foto: slobodnaevropa.org) -
Vjekoslav Bevanda (Foto: slobodnaevropa.org)

Bevanda je oštro demantovao informacije koje su se pojavile u medijima, na osnovu izjava Nešića, o nedostavljanju odgovora na njegovo poslaničko pitanje.

Nešić je ustvrdio da Bevanda i Ministarstvo finansija i trezora nisu ni nakon pola godine odgovorili kako su raspodijeljena i potrošena 42 miliona KM namjenjena za saniranje posljedica pandemije virusa korona sa stavki direktni transferi i rezervisanje iz budžeta za 2020. godinu.

Tim povodom, Bevanda je obavijestio Nešića da je odgovor na njegovo poslaničko pitanje dostavljen Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara 11. februara, te je na sjednici Savjeta ministara održanoj 4. marta usvojen prijedlog odgovora pripremljenog u Ministarstvu finansija i trezora, a 5. marta nadležne službe su dostavile materijal Parlamentarnoj skupštini BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ne ulazeći u formiranje dnevnog reda, način dostave i kompletiranje materijala, Ministarstvo finansija i trezora obavilo je svoj dio posla u skladu sa procedurama i bez namjere da odugovlači ili skriva odgovore o utrošku javnog novca, tim prije jer su isti podaci već dostavljani i medijima i nevladinim organizacijama koje prate javnu potrošnju, dodaje se u saopštenju.

- Nešić će dobiti ili je već dobio putem administrativnih službi odgovor na postavljeno poslaničko pitanje, te ga može proslijediti medijima, kao i kritike na račun Bevande i Ministarstva finansija i trezora koje je prije bilo kakve provjere već saopštio javnosti - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su traženi podaci javni i već objavljeni u Službenom glasniku BiH, te da je Nešić, uz odgovor, dobio tabelarni prikaz utroška sredstava iz budžeta radi boljeg snalaženja i razumijevanja specifične materije.