latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:01 ⇒ 20:57 | Autor: SRNA

Brnabićeva o obaveznoj vakcinaciji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da za sada ne postoji nijedan razlog da država Srbija razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije protiv virusa korona.
Ana Brnabić (Foto: © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Ana Brnabić (Foto: © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Upitana da komentariše današnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u kojoj je naveo da je obavezna vakcinacija legalna, Brnabićeva je rekla da je interesovanje u Srbiji za vakcinaciju protiv virusa korona odlično i mnogo bolje nego u nekim evropskim, naprednijim društvima.

Brnabićeva je istakla da građani Srbije ne vjeruju u teoriju zavjere, već u medicinu, nauku i nacionalni zdravstveni sistem, te da joj se čini da srpsko društvo dobija bitku protiv virusa korona.

- Za sada ne postoji baš nijedan razglog da razmišljamo o uvođenju obavezne vakcinacije, pogotovo što imamo između 10.000 i 12.0000 svakodnevno prijavljenih preko e-uprave, a sa druge je veliki broj ljudi koji dolaze na punktove za vakcinaciju bez prijave - rekla je Brnabićeva novinarima u Vladi Srbije.

Evropski sud za ljudska prava donio je danas presudu u kojoj navodi da je obavezna vakcinacija legalna i da je možda potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je donesena povodom žalbi nekoliko čeških porodica sudu zbog obavezne vakcinacije djece.

- Cilj mora da bude da svako dijete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, vakcinacijom ili imunitetom stada - navodi se u presudi.

Iako se presuda ne odnosi direktno na vakcine protiv virusa korona, stručnjaci vjeruju da bi ona mogla da ima implikacije i na tu vakcinaciju, naročito među ljudima koji su je dosad odbijali, prenio je RTL.