latinica  ћирилица
12/04/2021 |  18:54 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Revakcinacija starijih od 65 u Prijedoru; Vakcinacija u Doboju (VIDEO)

Revakcinacija starijih od 65 godina, vakcinom Sputnjik, počela je u prijedorskom Domu zdravlja. Narednih dana planiran je početak imunizacije Astra Zenekom.
Vakcina protiv korone (Foto: REUTERS/Dado Ruvic) -
Vakcina protiv korone (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Za vakcinaciju starijih, koja je počela u Domu zdravlja u Doboju obezbijeđeno je 490 doza Astra Zenekine vakcine.

Drugu dozu Sputnjika primiće 250 Prijedorčana starijih od 65 godina. Nuspojava, kažu pacijenti, nije bilo ni nakon prve doze.

Do sada je vakcinisano 120 zdravstvenih radnika bolnice "Dr Mladen Stojanović". Iako je priliv pacijenata u bolnicu smanjen, medicinari iščekuju revakcinaciju, da bi zaštićeni, bili na usluzi građanima.

- Prvi krug vakcinacije smo imali u februaru, drugi u martu. Sad očekujemo treći krug vakcinacije odnosno revakcinacije, ukupno se prijavilo 120 radnika naše ustanove - rekao je Andrija Vukotić v.d. Direktora ЈZU bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor.

Gužva ispred Doma zdravlja u Doboju. Građani starije životne dobi vakcinisani su Astra Zenekom, bez prethodnog zakazivanja. Kada je zdravlje cilj, kažu, odluka je laka.

Domu zdravlja Doboj na raspolaganju je 490 doza Astra Zeneka vakcina.

- Nadam se danas i sutra da ćemo završiti vakcinaciju s prvom dozom, uporedo s tim počela je revakcinacija sputnjik ve vakcinom, završili smo revakcinaciju zdravstvenih radnika, korisnika u staračkim domovima i sad je krenula revakcinacija starijih od 65 kao i mlađih od 65 sa hroničnim bolestima - navela je  Milena Brkić  epidemiolog u Domu zdravlja Doboj.

U dobojskom Domu zdravlja do sada je vakcinisano oko 1.600 lica, dok 3 hiljade prijavljenih Dobojlija čeka na imunizaciju.