latinica  ћирилица
14/04/2021 |  08:57 ⇒ 09:01 | Autor: SRNA

Polovina žena i djevojaka ne donosi odluke o svom tijelu

Samo polovina žena i djevojaka u zemljama u razvoju može da donese odluke o svom tijelu, na primjer u vezi sa seksualnim odnosom, zdravstvenom njegom ili da korištenjem kontracepcije, navodi se u izvještaju UN.
UNFPA - Foto: ilustracija
UNFPAFoto: ilustracija

U izvještaju se ističe da su žene često prinuđene da odustanu od kontrole nad svojim tijelom, jer često nemaju pristup kontraceptivnim sredstvima ili uslugama abortusa, izložene su sakaćenju genitalija i testovima nevinosti ili ugovorenim brakovima dok su još djeca.

- Pravo autonomije nad našim tijelima znači da moramo da imamo moć da odlučujemo bez straha od nasilja ili od toga da drugi donose odluke umjesto nas - izjavila je direktorka Populacionog fonda UN Natalija Kanem.

Žene u podsaharskoj Africi, Јužnoj i Centralnoj Aziji najrjeđe imaju kontrolu nad svojim tijelom, kao što je odbijanje seksualnog odnosa sa partnerom ili pristup polnoj zdravstvenoj njezi bez potrebnog odobrenja muškog srodnika.

Samo 10 odsto žena ima autonomiju nad svojim tijelom u državama kao što su Mali, Niger i Senegal, navodi se u izvještaju, u kojem je analizirana situacija u vezi sa polnom jednakosti, seksualnim zdravljem i pristupu kontraceptivnim sredstvima u 57 zemalja.

Kanemova je rekla da su socijalni tabui u vezi sa seksom i ukorijenjen patrijarhat spriječili žene i djevojke da se bilo šta pitaju, s obzirom na to da muški srodnici često odlučuju umjesto njih.

- Polna nejednakost je najpodmuklija i najprodornija prepreka autonomiji tijela. To kreće od kolijevke - istakla je Kanemova, koja je pedijatar i epidemiolog.

Prema njenim riječima, nejednake polne norme i stavovi vode ka neravnoteži moći, što sprečava žene u donošenju odluka i dovodi do očekivanja da će žene i djevojke pomoći jedne drugima u svim aspektima života.

Ona je dodala da je pandemija kovida 19 dodatno pogoršala nejednakost za žene i djevojke.

Kanemova naglašava da je pandemija dovela do povećanja seksualnopg nasilja, porasta broja neželjenih trudnoća, kao i novih prepreka kada se radi o pristupu zdravstvenim uslugama, uz gubitak radnih mjesta i ograničeno obrazovanje.

Iz UNFPA je u aprilu prošle godine upozoreno da bi mjere zatvaranja mogle dovesti do porasta broja slučajeva nasilja u porodici za 20 odsto.

Istraživači su predvidjeli da postoji mogućnost sklapanja još 13 miliona brakova sa djecom, kao i dva miliona slučajeva sakaćenja genitalija u narednih 10 godina.

Pogoršano siromaštvo usljed globalne recesije moglo bi da natjera još porodica da rano udaju svoje kćerke, upozorava se u izvještaju.