latinica  ћирилица
14/04/2021 |  12:32 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Šeranić: Ne dopustiti da vakcine propadaju - građani ne smiju da trpe

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da slučaj propadanja vakcina u Prijedoru treba da bude opomena da to ne smije da se dešava - ni sada ni u budućnosti jer građani ne smiju da trpe.
Ruska vakcina Sputnjik (Foto: Sputnik/Vladimir Trefilov) -
Ruska vakcina Sputnjik (Foto: Sputnik/Vladimir Trefilov)

- Tražimo odgovornost od Doma zdravlja i od jedinice lokalne samouprave da se uključe u rješenje ovog pitanja - rekao je Šeranić novinarima u Trebinju.

On je istakao da građani ne smiju da trpe, jer je vakcine bilo vrlo teško nabaviti.

- Pozivamo na odgovornost sve one koji učestvuju u ovom procesu, konkretno u slučaju Prijedora, ali i sve domove zdravlja, direktore i jedinice lokalne samouprave koji se moraju maksimalno uključiti u ovaj cijeli proces jer je vakcinacija nešto što nam daje mogućnost da što prije epidemiju stavimo pod kontrolu - rekao je Šeranić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naložio je ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se pod hitno ispita zbog čega je i kako došlo do propadanja 1.300 doza vakcine "sputnjik ve", namijenjene za revakcinaciju u Domu zdravlja u tom gradu.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Јavor izjavio je juče da je u ovom gradu privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine Sputnjik, budući da je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor formiralo je na osnovu medijskih napisa predmet o propadanju određene količine vakcina u Prijedoru, rekao je Srni glavni tužilac tog tužilaštva Mladen Mitrović.